SM veckan

Tävla på skidor med hund

Tävla på skidor med hund

SM veckan i Sundsvall var full av aktiviteter, och det var inte bara ”vanliga” skidtävlingar utan här avgjordes också SM i Draghundsport – Nordisk stil med lina. Full fart är det minsta man kan säga!

Nordisk stil hundkörning har mycket gemensamt med längdskidåkning. Nordisk stil linkörning innebär att föraren åker skidor i fri stil med hunden kopplad till sig via en lina. Hunden får inte passeras av föraren då sporten bygger på hundens egen vilja att jobba framåt. Tävlingen körs med individuell start (intervallstart). Herrklassen med A-hundar kör 15 km medan övriga klasser kör 10 km.

Vad är Nordisk stil?

Nordisk stil Pulka innebär att hunden drar en pulka som väger 0,7 gånger hundens vikt för A-hundar och 0,5 för övriga hundar. Föraren åker skidor kopplad till pulkan via en lina och distanserna är samma som vid linkörning.

I Nordisk stil Combined används masstart. Man startar med pulka för att vid varvning koppla loss pulkan och fortsätta andra varvet med linkörning. Combined tävlingarna avgjordes på torsdagen där herrklassen A hundar kör 2 x 7,5 km medan övriga klasser kör 2 x 5 km.

Vid draghundtävlingar i Sverige tillämpas gruppindelning av hundar i tävlingsklass. Grupp A: alla hundar, Grupp B: renrasiga hundar utom stående fågelhundar, dobermann och siberian husky. Grupp C: dobermann och siberian husky. Den snabbaste klassen Grupp A domineras av vorsther och speciellt framavlade blandraser.

Historik

Att använda hundar för drag har gamla anor. Under guldruschens glada dagar i Alaska var draghundstävlingar mycket populära. I Norden har vi också en lång tradition när det gäller att köra och tävla med draghundar och under senare tid har det vuxit till en stor sport. I Sverige tävlade vi med draghundar redan på 1930-talet. Draghundssporten tillhör en av världens snabbast växande idrotter och delas upp på tre olika stilar. Under vinter (på snö): nordisk stil (skidor och pulka) och slädhundsstil. Under barmarkssäsongen gäller barmarkstil: springa, cykla med en hund, köra kickbike med en eller två hundar eller köra vagn med upp till 8 hundar.

Visste du att…

… Svenska Draghundsportförbundet, SDSF, bildades och blev medlem i Riksidrottsförbundet 1987.
… SDSF har drygt 80 klubbar anslutna och de finns mellan Höör och Kiruna. Det finns omkring 900 licensierade åkare.
… år 1936 genomfördes det första SM:et för draghundar.
… i släde tävlar damer och herrar i samma klass.
… de viktigaste hundarna i ett slädhundspann är oftast ledarhundarna. Man styr spannet med kommandon och det är ledarhundarna som ska kunna höger och vänster samt kommando för att stanna.

Resultat SM:

www.draghundsport.se

Vill du veta mer:

www.draghundsport.se

Tävlingarna går också att se på SVT Play

SM-veckan – Draghund

https://www.svtplay.se/video/20719280/sm-veckan/sm-veckan-draghund

Vill du se mer av draghund?

Dalarnas Hundförarförening välkomnar till Vinter-SM för polishundar på Malungs skidstadion i vackra Dalarna, 5 februari – 7 februari 2019.

 

 

 

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret