Tål din hund pollen?

Tål din hund pollen?

Det kan vara så att även din hund blir snörvlig och kanske får klåda i tassarna nu på vårkanten. Precis som för allergiska människor handlar allergin om vad som blommar när, och hur länge och hur mycket.

Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, menar att pollen allergi definitivt förekommer bland hundar.
– Ofta märker man symptomen genom att hunden får klåda, rinniga ögon eller att de biter och slickar på tassarna. De kan också bli snuviga, förklarar hon.

Eftersom pollen finns överallt är det en allergi som är svår att förebygga. Lotta har själv träffat på ett antal hundar med problemet.
– Även för hundar tar det ett tag att utveckla allergin. Oftast debuterar luftburna allergier när hunden är mellan ett och tre år gammal, berättar Lotta.

Allergisk mot pollen

Om du misstänker att din hund är allergisk mot pollen bör du ta kontakt med din veterinär. För att ta reda på om det är allergi måste veterinären göra en omfattande utredning av hunden. När det uteslutits att hundens problem inte beror på parasiter, en infektion eller foder kan veterinären göra ett så kallat pricktest eller ta ett särskilt blodprov på hunden. Pricktestet visar vilken typ av pollen eller andra luftburna ämnen hunden är allergisk mot.

Läs artikeln om pollenallergi hos hund hos Agria.Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…