Ta med hunden på skogsbad

Ta med hunden på skogsbad

Hur ofta strosar du bara runt i naturen, lyfter blicken från stigen, iakttar och reflekterar över vad du ser och hör? Även hunden kan kanske behöva få varva ner tillsammans med dig och bara sitta eller ligga ner och andas.

Det här med att skogsbada är något som japanerna har sysslat med sedan 80-talet. Det var Doktor Qing Li på Nippon Medical School som genom sin forskning visade att så lite som ett skogsbad i månaden kan hjälpa oss att bibehålla ett starkare immunförsvar.

Bada sinnet

Att skogsbada heter Shinrin-yoku på japanska och innebär kort att vi ska bada våra sinnen i skogen. Träden och växterna avger fytoncider och dessa kemikalier påverkar människan positivt. Det är alltså inte bara lugnet i en skog eller park som gör oss gott, utan även att medan vi ser, hör, lyssnar och känner så andas vi även in de kemikalier som träden utsöndrar.

Kravlös natur

Skogsbada har alltså inget med att hoppa ner i en skogstjärn att göra. Nej, skogsbada innebär att vara i naturen med öppna sinnen. Att vara mer i nuet för att komma åt alla hälsofördelar. Vi kan vara uppmärksamma utan krav när vi är i naturen, som motsats till när vi är i till exempel en stad. Där är både vi och hunden mer eller mindre tvungna att rikta vår uppmärksamhet på bilar, bussar och andra människor och detta gör oss förmodligen både stressade och trötta. Naturen däremot är kravlös och vi aktiverar där den spontana uppmärksamheten.

Lyssna och se

Att skogsbada är inte krångligt. Gå in i en skog och hitta en vacker plats där du och hunden kan sitta eller ligga ned. Stryk hunden lugnande över pälsen, och reflektera. Vad hör du? Vinden i löven. Fågelkvitter. Vad ser du? Solljuset som strilar genom trädens grenar. De höga starka granarna. Vad känner du? Tallens sträva, trygga bark mot din hand. Mossans mjukhet. Din hunds mjuka päls. Vad känner du för dofter? Vad känner du för smaker? Nu har inte alla en skog i sin närhet men forskningen visar att även en liten skogsdunge eller en lugn park ger samma effekt.

Aktuellt