Ta en riktig långpromenad i sommar

Ta en riktig långpromenad i sommar

Att vandra med sin hund, långt, kort, nära eller långt borta, är en aktivitet som passar för och uppskattas av både två- och fyrbenta. Här får du tips.

Äventyret finns runt hörnet sägs ju ofta, men ibland vill man åka lite längre bort också. Att vandra med sin hund har blivit oerhört populärt de senaste åren. Inte konstigt alls. I skogen, bergen, vid sjöarna. över ängarna – i naturen finns äventyr som passar alla. Det är fri och frisk luft, långt med tid och fullt av gemenskap. Våga prova du med!

”Jag vill vandra med min bästa vän”

Philipp Klement vandrar med sin dalmatiner Ivy, Philipp kommer från norra Tyskland men har bott i Sverige i halva sitt liv. Anledningen till att han flyttade hit var just naturupplevelserna. Men de första åren cyklade, sprang och tävlade han, i alla möjliga utomhussporter. Men från den dagen hans hund, dalmatinern Ivy klev innanför dörren så blev livet annorlunda.

-När Ivy kom till mig blev livet annat, för jag bestämde mig för att hon skulle följa med mig på det jag gjorde. Första gången hon vandrade med mig var hon tio veckor, men då bar jag henne i en bärväska.

Numera vandrar det ofta, och minst en natt i vecka sover de ute tillsammans.

-När jag bodde i hus så hade jag mitt tält uppställt i trädgården hela tiden, så hon vande sig från början i att sova och vara där.

Sömnen viktig

För sömnen är viktig. Det händer mycket på en vandring, det är inte alltid själva vandringen som tröttar ut. Att vara ute hela dagen, att sova ute under stjärnor eller i ett tält med alla nattens ljud omkring en. Alla dessa intryck påverkar hunden.

-Ett tips är att ta med hundens vanliga pläd, så när man kommer fram till viloplatsen lägger man ut den och hunden känner sig snabbt hemmastadd.

Det sköna med att vandra med hund är att man kommer så nära naturen. Philipp berättar att det har lärt honom ett annat förhållningssätt. Tidigare tävlade han i allt. Men en vandring tillsammans med en hund är aldrig en tävling. Det är att vara här och nu.

-Det har lärt mig att slappna av, säger Philipp. Meningen är att min bästa vän är med mig. Hon är den som bestämmer, och jag anpassar mig efter henne.

Goda råd

  1. Ha alltid god tid på dig om du planerar för flerdagarsturer – var beredd på att lägga till dagar.
  2. Fundera över och skriv ned eventuella risker och tänk ut hur du löser det, till exempel om du eller hunden skulle skada sig. Det är skönt att ha med sig en liten ”katastrofplan” i mobilen. Man kan såklart inte förutse allt men man kan förbereda sig för mycket.
  3. Känn hunden du vandrar med. Då vet du hur du motiverar den och kan se om den behöver vila eller annat. Hur långt orkar den gå, hur mycket kan den bära, vad behövs för utrustning? Ska ni bo i stugor är det nästan ett måste att din hund kan dela rum med andra hundar.
  4. Väskor/ryggsäck med förstärkta fästen i midjebältet där du smidigt kan fästa hunden underlättar, det är skönt att slippa hålla i kopplet jämt. Likaså kan en avtagbar väska som fästes på hundselet vara smidigt när hunden behöver lite bärhjälp.

Vill du veta mer?

Vill du läsa mer om vandring och få fler goda råd av de som vandrat med hund, både i Sverige och i Europa? Läs då hela artikeln i nummer 8/2019. Om du inte prenumererar kan du börja göra det här!

Aktuellt