Sveriges dyraste hundar

Sveriges dyraste hundar

Vad kostar en hund? Ett normalt inköpspris för en hund ligger på runt 13 000-15 000 kr. Men det finns individer som har ett värde som är tio gånger så mycket. Vad beror det på?

Majoriteten av de enskilda hundar som har en hög värdering är sällan vanliga sällskapshundar. Det är  hundar som har en uppgift i livet vilket gör dem extra värdefulla. Ny statisk från Agria Djurförsäkring avslöjar vad som ligger bakom de höga siffrorna. För det finns labradorer som värderas till 200 000 kronor. Eller en liten chihuahua för 100 000 kronor. I korta ordalag handlar det om att hunden har en längre utbildning, att den har egna tävlings- och utställningsmeriter eller att den är en attraktiv avelshund.

Den dyraste gruppen med labradorer är välutbildade ledarhundar som genomgått en längre utbildning, de är dessutom noggrant utvalda med stora krav på bra föräldrar och mentalitet.

Hundar som gör samhällsinsatser

– Det ställs stora krav på valpen när man väljer ut en blivande ledarhund, redan här höjs ribban. Lägg där till en tvåårig utbildning innan hunden kan ledsaga en synnedsatt person och man börjar förstå hur värdet stiger, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

Andra hundar som gör fina samhällsinsatser som assistanshundar och väktarhundar värderas runt 130 000-150 000 kronor. Men en specialistutbildad polishund hamnar snäppet under på 70 000 kronor.

– När det handlar om värden över 100 000 kronor så är det oftast hundar som är inköpta för att man vill betala för en lovande stamtavla eller att de bidrar med en samhällsinsats till det utsatta värdet.

Högt värderade raser

En riktigt bra och eftertraktad jakthund kan ha ett värde på mellan 50 000-100 000 kronor. Och vem vill inte ha med en sådan i jaktlaget? Även så kallade design breeds kan hamna i toppen, i alla fall om man pratar om pudelblandningar som labradoodle och cockerpoo.

– Labradoodlen har ett högt inköpspris och ligger med på topplistan över raserna med högsta värdet. Men det finns också enskilda hundar som värderas ända upp till 100 000 kronor, säger Agnes Fabricius, vd  på Agria.

På topplista nedan över de dyraste hundraserna, hos Agria Djurförsäkringar, har man utgått från medelvärdet per ras. I de här raserna är det efterfrågan på just den rasen som avgör det högre värdet. Inte utbildningar eller enskilda hundars kompetens. Flera av dessa raser är tyvärr också populära smuggelhundar. Ett ovanligt lågt pris kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till, men ett högt pris är dessvärre heller ingen garanti. Bäst är att alltid kontakta rasklubben innan du slår till.

Våra dyraste hundraser

  1. Bostonterrier
  2. Labradoodle
  3. Engelsk bulldogg
  4. Pomeranian
  5. Fransk bulldogg
  6. Mops
  7. Malinois
  8. Rhodesian Ridgeback
  9. Dobermann

Aktuellt