Svenska ledarhundsförare diskrimineras

Svenska ledarhundsförare diskrimineras

I Återkommande berättelse från landets ledarhundsförare berättas om hur de nekas handla i butik och äta på restaurang. Uppgifter visare också på ett flertal fall av särbehandling i utbildningssammanhang och i arbetsliv. Sveriges Ledarhundsförare (SLHF) har i många år arbetat för en skärpt diskrimineringslag och anser att politikerna blundar för problemet.

I anslutning till Internationella ledarhundsdagen uppmärksammar man nu Sveriges riksdagsledamöter om svårigheterna.

 100 klagomål   

Trots ett hundratal klagomål till DO, har inte ett enda fall prövats juridiskt.

– DO anser att vi redan är skyddade av nuvarande lagstiftning, men rapporter från verkligheten tyder på att så inte är fallet, säger Jessica Lucic, vice ordförande i SLHF.

– På så sätt sticker Sverige ut, tillägger Åsa Engman som är sekreterare i SLHF, i länder så som Norge och Finland har ledarhundsförare ett helt annat stöd i lagen.

Vykort med punktskrift

Idag, den 28 april är det den internationella ledarhundsdagen. I anslutning till det har SLHF postat vykort på punktskrift till Sveriges samtliga riksdagsledamöter. Frågan de ställer sig är om de lyckat läsa vad som stod på vykorten och hur de vill arbeta för att stoppa diskrimineringen av Sveriges ledarhundsförare.

 

 

Aktuellt