Svenska Blå Stjärnan hjälper flyktingar med sällskapsdjur
Foto: Pontus Ljunghill

Svenska Blå Stjärnan hjälper flyktingar med sällskapsdjur

En stor skillnad jämfört med tidigare flyktingvågor till Sverige är att folk som flyr från Ukraina har med sig sina sällskapsdjur. Under de senaste veckorna har Svenska Blå Stjärnan varit på plats vid färjeterminalen i Nynäshamn – och nu börjar de också jobba i Karlskrona. Uppdraget: hjälpa människorna som flyr och deras djur.

Enligt Jordbruksverket har mellan 4 och 10 procent av de som flyr Ukraina med sig sällskapsdjur.

En del av flyktingarna tar sig via båt från Polen till någon av färjeterminalerna i Nynäshamn eller Karlskrona. Svenska Blå Stjärnan är på plats på båda platserna med uppdraget att hjälpa Jordbruksverket, som har veterinärstationer på plats.

Kontroll av veterinär

På veterinärstationerna undersöks djur från Ukraina, ID och dokumentation om rabiesvaccination gås igenom, riskbedömningar görs och en del djur id-märks. Det vanliga är sedan att djuren hamnar i så kallad hemisolering. Ibland kan det också bli fråga om ”isolering under officiell tillsyn” – det innebär att hunden eller katten hamnar i karantän på en anläggning som Jordbruksverket upphandlat tjänster från.

Ingen direktkontakt med djuren

Blå Stjärnorna har ingen direktkontakt med djuren, för det krävs att man är vaccinerad mot rabies. Deras arbete handlar i stället om att hjälpa flyktingar med sällskapsdjur att fylla i nödvändiga blanketter från Jordbruksverket och dela ut viktig information. Men också om att visa dem till veterinärstationen och se till att kösystemet till den fungerar på ett bra sätt. I Svenska Blå Stjärnans tält, som ligger intill veterinärstationen, kan flyktingar och deras djur ta igen sig och få frukt, godis, dryck och fika. Där finns också foder för hundar och katter.

– En sak som är annorlunda med den här insatsen jämfört med tidigare vi varit med på är att man möter människor som flytt från ett krig. Man behöver tänka på deras upplevelser och se till att det verkligen går smidigt och känns så positivt som möjligt för alla, säger Eva Ladberg, utbildningskonsulent på Svenska Blå Stjärnan och kontaktperson gentemot Jordbruksverket.

– Det är klart att det påverkar en när man ser och träffar människor som flytt från ett krig, ibland utan någon packning. Samtidigt är vi där för att göra ett jobb och vi ska hålla oss professionella – våra medlemmar på plats har gjort ett väldigt bra jobb.

I Nynäshamn arbetar Blå Stjärnor från Stockholms län med överenskommelse. I Karlskrona är medlemmar från vårt Blekingeförbund på plats.

Force majeure råder

I normala tider avvisas eller avlivas djur med oklar rabiesstatus som kommer från Ukraina, där sjukdomen finns. Men läget är långt ifrån normalt när ett förödande krig rasar. Därför råder ett så kallat force majeure-undantag, där införselreglerna lättats av humanitära skäl. Samtidigt arbetar Jordbruksverket på olika sätt för att säkerställa att inte rabies kommer in i Sverige. Jordbruksverket bedömer dock att risken är låg för att sjukdomen ska komma hit från Ukraina. Force majeure-undantaget gäller också bara hundar och katter från Ukraina som kommer med sina ägare, och exempelvis inte för djur som samlats in vid räddningsinsatser.

Djuren ger trygghet

Eva Ladberg tycker att det är rätt beslut att låta flyktingar från Ukraina få ta med sig sina sällskapsdjur.

– När man är på plats vid färjeterminalerna kan man verkligen se att djuren betyder mycket för tryggheten för de som flytt, inte minst för barnen. En del har bara tagit med sig djuren, ingen packning. Djuren var det absolut viktigaste att få med sig, säger hon.

Källa: Svenska Blå Stjärnan