Svårsmält, rutten och dödlig
Kontakta alltid veterinär om du misstänker att hunden ätit av giftig svamp. Foto Pixabay

Svårsmält, rutten och dödlig

Skogen är fortfarande full av svampar, en del ätliga men även en hel del oätliga, och rent av giftiga! Håll koll på vad hunden nappar åt sig under skogspromenaden.

Svampar är generellt sett svårsmälta för hundar men de kan även vara ruttna eller i värsta fall dödligt giftiga. Det kan räcka med att hunden nosar eller slickar på en giftsvamp för att den ska bli allvarligt sjuk. De vanligaste symptomen på svampförgiftning är kortvariga kräkningar och diarré cirka 30 minuter till tre timmar efter intag. Det finns dessvärre svampar som inte ger symptom förrän efter några dagar, men då kan njurarna redan ha blivit skadade med livshotande njursvikt som följd.

Ta med svampen

– Om du misstänker att din hund fått i sig giftsvamp ska du uppsöka veterinärvård så fort som möjligt. Eftersom tiden är avgörande är det viktigt att snabbt kunna identifiera vad det är för svamp som hunden har fått i sig. För att underlätta för veterinären kan det därför vara bra att ta bilder på platsen där svampen växer och att du tar med en svamp av samma sort som du misstänker att hunden har fått i sig. Då kan veterinären ta hjälp av svampexperter att identifiera svampen och på så sätt ge rätt behandling, säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.

De farligaste giftsvamparna i Sverige

  • Röd flugsvamp (Amanita muscaria var. muscaria)
  • Brun flugsvamp (Amanita muscaria var. regalis)
  • Panterflugsvamp (Amanita pantherina)
  • Vit flugsvamp (Amanita virosa)
  • Lömsk flugsvamp (Amanita phalloides)
  • Toppig/orangebrun giftspindling (Cortinarius rubellus/orellanus)
  • Stenmurka (Gyromitra esculenta)

 

Här finns mer information och bilder på giftiga svampar

Hos Giftinformationscentralen  och i  Svampguiden

 

Sök alltid upp veterinär om du misstänker att din hund fått i sig av en giftig svamp, symptom kan komma senare!

 

Källa: FirstVet