Svalka hunden rätt

Svalka hunden rätt

De flesta hundar kan inte själva välja att gå ned i sjön eller en plaskpool för att svalka sig. Då kan det pigga upp med en dusch. Men det gäller att duscha hunden på rätt sätt.

Att duscha av hunden med en vattenslang eller hälla vatten över den kan verka som en bra metod för att svalka av hunden. Men faktum är att om du bara bara småskvätter lite ovanpå pälsen kan det faktiskt få motsatt effekt. Detta gäller särskilt en långhårig hund med tät päls.  Då lägger sig vattendropparna bara ovanpå pälsen och de värms snabbt upp av solen och blir riktigt heta. Hunden blir varmare på ytan än den var innan.

Viktigt blöta ned huden

För att hunden ska bli ordentligt avsvalkad krävs att vattnet kommer inpå huden. Att duscha, eller hälla vatten i ljumskarna, under magen och att låta hunden stå med tassarna en stund  i svalt vatten ger bra kylning. Tar du fram duschslangen, massera in vattnet under pälsen på hunden, håll munstycket mot huden om hunden går med på det. Gnugga försiktigt och metodiskt över kroppen. Då får du förhoppningsvis en pigg och sval hund igen. Och du, vänta med längre promenader eller aktiviteter tills det blir lägre temperatur, max runt 20 grader. Här vet du förstås bäst hur värmekänslig du och din hund är. Ett tidig morgon- eller nattpromenad kan vara väldigt spännande…

 

Aktuellt