4 sätt att ge hunden svalka

4 sätt att ge hunden svalka

Flämtar hunden och orkar inte röra sig i sommarvärmen? Här är några sätt att ge skön svalka.

Sommarvärmen kan vara besvärlig för hunden. Hundar med mycket tjock päls kan hjälpas genom att man klipper ned dem lite grann. Däremot ska man vara försiktig med att raka hunden. Har hunden tjock underull fungerar den till viss del som avledande isolering – precis som om man har luftiga, svarta kläder. Så tala med någon som har erfarenhet av just din ras innan du gör något drastiskt.

Men även om din hund inte har så mycket päls – när det börjar bli över 20–22 grader är det många hundar som flämtar och knappt vill röra på sig. Är det riktigt varmt kan du hjälpa till att svalka av den. För även om hunden inte är farligt överhettad, får du en piggare, gladare hund.

Ett svalkande bad

Bad är det optimala alternativet. Ett helkroppsbad kyler snabbt ner hunden ända in på skinnet och ger härlig svalka. Även om hunden bara kliver i med tassarna eller upp till magen kyls den av rejält. Har hunden fri tillgång till bad och kan svalka sig med jämna mellanrum själva är det toppen. Men se upp så att den inte går omkring och är blöt hela tiden, det kan ge både fukteksem, s.k. hotspot och vattensvans.

En balja räcker

En balja i trädgården eller på balkongen fungerar nästan lika bra, särskilt till en mindre hund. En vattenspridare att springa igenom kan också vara både effektivt och spännande. Att ställa hunden i duschen och duscha, framför allt tassarna men även i ljumskarna, är också effektivt för att få ned temperaturen. Det är ju enbart genom tassarna som hunden kan svettas, så som bonus blir det lite färre svettfläckar på golvet och tassarna luktar godare.

Att bara spruta på hunden med vattenslang eller duschspruta på det översta pälslagret gör i princip ingen nytta. I stället kan effekten bli den omvända, särskilt om hunden har tjock päls, då når vattnet inte in till huden. Ligger sedan hunden i solen  med våt päls kan vattnet på pälsen i stället bli så varmt att det nästan ligger och kokar på ytan.

Kyldyna

En kyldyna (matta med kylande gel som aktiveras när hunden lägger sig på den eller när den blöts upp med vatten). Eller ett kyltäcke, en kylsele eller ett kylhalsband kan också vara en bra idé om din hund är mycket besvärad av värmen. En blöt handduk fyller samma funktion. Men torkar och värms upp av hundens egen kroppsvärme betydligt snabbare.

Skugga

Skugga är förstås det självklara valet när det är riktigt varmt. Många hundar gräver en grop i rabatten bland skuggande buskar eller lägger sig på svala stenläggningar för att svala av magen. Låt hunden vila där när det är som varmast. Och se till att den har fri tillgång till vatten och dricker ordentligt.

Aktuellt