Sugen på att ta valpar efter din tik?
Hanna Nilsson på kennel Blågul delar med sig av livet som uppfödare i Härliga Hund nr 8/2018

Sugen på att ta valpar efter din tik?

Det finns väl inget mysigare än när du äntligen får hämta hem din åttaveckors valp. Men har du tänkt på vilket gediget arbete uppfödare gör? Allt arbete som ligger bakom den lilla varelse du nu har fått ta över ansvaret för?

Att vara uppfödare, även på hobbynivå, är ett stort ansvar. För att det ska bli riktigt bra krävs en hel del kunskap, engagemang och tid. Här delar golden retriever-uppfödaren Hanna Nilsson på kennel Blågul med sig av några erfarenheter och kloka råd.

Viktigt med frisk och sunda föräldrar

Det viktigaste är att din tik ska vara frisk, både mentalt och fysiskt. Den ska inte ha några rädslor, som exempelvis fyrverkerirädsla, då rädslor är väldigt lätt att föra vidare till nästa generation och den ska i mitt tycke kunna tillföra din ras något. Så att bara ta valpar för att man har en trevlig hund, är må hända en mindre genomtänkt idé.

När du hittat den perfekta hanen, som också har allt ovanstående, och känner att du verkligen kan stå för den tänkta kombinationen, gäller det att tiken och hanen fattar tycke för varandra. Det är inte självklart. Men om allt verkar gå som det ska vet du först efter ett antal veckors väntan om det tagit sig. Osäkerheten slutar dock inte där – nej, sedan är det lätt att oroa sig för att tiken ska gå full tid, att förlossningen ska vara okomplicerad och att valparna som kommer ut är synbart friska.

Kloklippning, riktig mat och valpköpare

Men förhoppningsvis går allt bra och nu kommer ett par lugna veckor i valplådan där tiken sköter det mesta. Men sen tar uppfödarjobbet vid med kloklippning, vilda valpar som ska introduceras för vanlig mat, vill utforska omgivningarna, ska miljötränas och få gott självförtroende, allt för att de ska vara så väl förberedda på det nya livet hos valpköparna  och det är dags att prata med valpköpare, det kan ta en hel del tid och kraft. Alla vill ju förvissa sig om att de får den perfekta valpen, och du vill förstås att dina valpköpare ska var perfekta för din valp.

Uppfödarlivet utifrån sett kan nog gärna ses som idel mys med valpar, men det ligger mycket arbete bakom seriös avel och trygga valpar. Men när det kommer till oss, så räcker det gott och väl med en kull om året – då hinner man nämligen längta efter allt det där jobbet igen.

Mer om Hannas uppfödarliv hittar du i Härliga Hund nr 8/2018, ute i butik nu!

Hittar du den inte, kan du prenumerera här:

https://harligahund.prenservice.se/

Text Hanna Nilsson Foto Dea Andersson