Studie visar på aktiva hundägare

Studie visar på aktiva hundägare

För snart 18 månader sedan startare studien Mitt liv med hund vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Vi passade på att fråga Therese Rehn, en av forskarna vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa, hur det går med studien. Har de kommit fram till något?

Hur går det för er?

– Det går bra, vi har cirka 950 deltagare. De flesta gick med i starten och majoriteten av hundarna är nu runt 18 månader. Målet är att förbättra vetskapen kring hur vi bäst håller våra hundar för att både hundarna och vi själva ska må så bra som möjligt.

Vad är syftet med studien?

– Vi lever nära våra hundar och delar många livsval. Det sker väldigt mycket inom hundvärlden idag. Det kommer nya behandlingsmetoder, hundar får folkhälsosjukdomar som människor har, till exempel diabetes, övervikt, epilepsi. Att göra en sån här långtidsstudie behövs för att kunna se vilken påverkan/effekt livsstil, aktiviteter i vardagen, mat och motion har många år senare. Och möjligheten att följa så många hundar gör ju studien mycket mer pålitlig.

– Studien ger oss också möjligheten att se kopplingar mellan hälsa och beteendeproblem och hur vi kan förebygga detta. Projektgruppen är sammansatt av forskare med en varierad expertis för att kunna täcka in så många relevanta områden som möjligt, till exempel veterinärmedicin, nutrition, fysiologi och genetik.

Vad har ni kommit fram till hittills?

– Det är lite för tidigt i studien än, många sjukdomar uppstår ju först senare i livet. I december ska vi börja se över vad vi ska fokusera på i nuläget. Något man kan titta på redan nu är till exempel hull i relation till utfodring och aktivering.

– Framtida frågor som vi vill ha svar på är till exempel samband mellan tidiga erfarenheter/socialisering/träning och senare beteendeproblematik. Eller samband mellan kastrering och senare beteende eller hälsa. 

– Vi gör för tillfället beteendetester på de deltagare som har möjlighet att ta sig till Uppsala eller Skara tillsammans med sin hund. Dessa beteendetester (ett kortare separation- och återföreningstest) ska ligga till grund för att se över vad som påverkar utvecklingen av relationen mellan hund och ägare, och hur olika relationer kan se ut. I en del av projektet fokuserar vi även på ägarnas välbefinnande och kommer att titta på hur hundägandet bidrar till fysisk och psykisk hälsa.

Har något överraskat?

– Vad jag tycker är positivt är att cirka 75 procent rapporterar att de gått valpkurs, det lägger grund för både hundägare och hundens socialisering. Många kommer till våra beteendetester, det är också roligt, det visar på engagerade hundägare som bidrar med information om sina hundar. De reser långt och ställer upp på våra beteendetester och andra typer av intervjuer.

Några förväntade resultat?

– Många hundägare ser att de får en ökad generell livskvalitet tack vare sin hund, och att hunden gör att de känner sig friskare, både fysisk och psykiskt. Nosework ligger i topp (tillsammans med till exempel lydnad) kring vilka aktiviteter man väljer att engagera sig i tillsammans med sin hund. Det är roligt att se vilken genomslagskraft den grenen har haft i Sverige de senaste åren. Härligt att hundarna får använda sina nosar, det behöver de få göra!

Kan man fortfarande anmäla sig och sin hund?

– Vi kommer att rekrytera fler deltagare under åtminstone ett par års tid framöver om allt går som planerat. Den enda förutsättningen är att hunden är under 16 veckor. Vi har en hemsida där man kan läsa mer om projektet och även vad som pågår, lite resultat/information om den data som samlas in. Adressen är www.slu.se/mittlivmedhund

– Vi har ett nyhetsbrev som man kan läsa på hemsidan eller prenumerera på även om man inte är deltagare själv. 

– Det är bara att höra av sig till oss på mittlivmedhund@slu.se med frågor eller funderingar. Vi planerar även en större träff för deltagare under våren, där vi berättar om hur det går i projektet. 

Aktuellt