Strokesymptom kan vara balanssjukdom

Strokesymptom kan vara balanssjukdom

När hunden blir gammal förändras den, precis som vi människor. Ibland märks det inte så mycket, den kanske bara går lite långsammare eller börja höra sämre. Men det finns också en del sjukdomar och tillstånd man ska hålla lite extra koll på och allt är kanske inte så allvarligt som det kanske ser ut.

Precis som människor kan hundar drabbas av stroke, särskilt när de blir gamla. Symtomen på en stroke kan till exempel vara att hunden verkar förvirrad, vrider och tippar huvudet fram och tillbaka, tappar balansen eller att ögonen börjar röra sig snabbt och okontrollerat. Men det är inte säkert att det är en stroke, det kan också vara en sjukdom i hundens balanssystem, så kallad vestibularissyndrom (engelska: Idiopathic Vestibular Disease ), eller vestibulärsyndrom. Idiopatiskt innebär att orsaken inte är känd. Geriatriskt vestibulärsyndrom drabbar oftast hundar som är äldre än 8 år.

Enligt Jared B Galle, som forskat på detta, kan den här sjukdomen i hundens balanssystem, som precis som hos människor sitter i innerörat, ha olika orsaker. Ibland kan det var en särskilt besvärlig öroninflammation som påverkar innerörat och dess balansorgan, en fysisk skada eller en tumör.

Sök hjälp men behåll lugnet

Har din hund drabbats av något av ovanstående symptom, ta den till veterinären men dra inga förhastade slutsatser om stroke. Vänta hellre och se. Det här tillståndet gör inte ont även om det kan vara hjärtskärande att se, och oftast är besvären som värst de första 72 timmarna, sedan avtar ofta symptomen.

Om de inte avtar bör en magnetröntgen göras, då kan det vara något annat. De flesta hundar återhämtar sig faktiskt efter 2–4 veckor, beroende på orsak. För att hunden ska slippa bli illamående av yrsel kan veterinären skriva ut åksjuketabletter för hund.

Återhämtning

Att hålla huvudet snett eller vicka på det brukar vara det symptom som stannar kvar längst, men som sagt, de allra flesta återhämtar sig med bara vila och kärlek. För som alltid när det gäller gamla hundar, krama dem lite extra varje dag.

Här kan du se en film på hur det kan se ut om hunden är drabbad. VARNING för starka bilder.

Källa: BarkPost

Aktuellt