Stressar vi upp våra hundar?

Stressar vi upp våra hundar?

Flera studier visar att hundar ofta speglar deras ägares mående. Gäller detta också stress? Är det möjligt att vi in vårt stressade samhälle påverkar hundarna till att också vara stressade?  

Påverkar kronisk oro hos människor hundar? En studie vid Linköpings universitet visar att så är fallet. I studien, som publicerades 2019, analyserade universitetslektor Lina Roth och hennes team nivån av kortisol i pälsen på 58 hundar och i hårstråna på deras ägare. 

Testet gör det möjligt att spåra nivån av stresshormoner över tiden. För denna studie använde teamet bordercollies och shetland sheepdogs, vallhundar som har avlats för att vara mycket samarbetsvilliga med människor. Dessutom intervjuade man ägarna om personlighetsdrag hos både dem själva och deras hundar. 

Kortsol visar stressnivån

Vad hittade forskarna? I båda raserna visade det sig att nivån av kortisol i hundens päls speglade den i människans hårstrån. Dessa återspeglade i sin tur resultaten av personlighetsundersökningen. Med andra ord, hundarnas mående följer deras ägares mående över tiden. 

”Vi blev faktiskt förvånade över hur mycket de påverkade varandra,” säger Roth till AKC (den amerikanska kennelklubben).

Påverkar stress alla hundraser?

Därefter vidgade forskarna studien. Påverkar långvarig stress alla hundraser på samma sätt?Bordercollies och shetland sheepdogs har trots allt blivit avlade för att vara lyhörda för människor. Är denna känslomässiga närhet till matte/husses mående bara ett resultat av noggrann avel?

Roth och hennes team började att studera hundar i den motsatta änden av spektrumet av samarbete med människan. Hundraser som fötts upp för självständig jakt, som taxen och den norska älghunden. Och uråldriga raser som shiba snu och siberian husky. Återigen jämförde de kortisolnivåerna hos hundar och deras ägare. Och bad ägaren att fylla i frågeformulär om både deras egen och hundars personlighet och därutöver om relationen till sin hund.

Inte samma för alla raser

Deras fynd? Ägarens personlighet påverkade stressnivåerna hos jakthundar – men inte hos gamla raser. Däremot påverkade relationen mellan hunden och ägaren stressen hos alla hundraser. Även om effekterna var mer betydande hos jakthundarna än de gamla raserna. Så vad betyder detta? Att hundars anpassning till mänskliga stressnivåer ökar beroende på hur nära deras ras har utvecklats för mänskligt samarbete. Men alla hundars personligheter påverkas av deras relation till sin ägare.

Vad betyder det här för hundägare?

Så ger detta stressade hundägare ytterligare en anledning att vara stressade? Ska vi vara oroa oss över att vi utsätter våra hundar för våra egna bekymmer och elände?Eftersom studien avslöjar att alla hundars personligheter och stressnivåer påverkas av relation med sina ägare, är den största lärdomen i själva verket motsatsen. Det finns större anledning än någonsin att knyta an till din hund. Och ännu bättre nyheter: att göra det kommer förmodligen att förbättra dina egna stressnivåer också.

”Vi vet [från tidigare studier] att interaktion tillsammans har gynnsamma effekter på dessa stressnivåer,” säger Roth. ”Det kan faktiskt sänka stressnivån – och särskilt interaktion i lek. Så detta indikerar verkligen att om du har trevliga stunder tillsammans med din hund, så kommer det förmodligen att vara fördelaktigt för dina stressnivåer.”

Aktuellt