Stort grattis – du är månadens sötnos!

Stort grattis – du är månadens sötnos!

Denna månad känner vi lite extra för sötnosen Ella då hon har uppnått den beaktansvärda åldern av hela 16 år och 5 månader. Vi på Härliga Hund hoppas att Ella kommer gilla sin låda från My Dog Box som är den present som vi skickar till alla Sötnosar.

Matte Christina Edler – berätta lite mer om Ella, är det hennes ”riktiga” namn och när är den här damen född?

– Ella hette Aminette när jag och min dotter köpte henne men vi tyckte det var lättare med ett namn med bara två vokaler i. Hon är född den 1 april 2005 och fyller 16,5 år nu den 1 oktober. När hon bara var 3 år gammal så opererades ljuvertumörer bort och hon blev samtidigt kastrerad. Veterinären sa då att hon aldrig varit med om tumörer på en så ung hund. Ella har ett litet blåsljud på hjärtat men som tur är behövs det inte medicineras. Jag är väldigt tacksam och glad över att hon trots det får ett så långt liv.

Hur mötte ni Ella?

– Vi köpte henne som 9 veckor gammal valp från Delsbo, i Hälsingland, den 8 juni 2005. Vi hade då bara följt henne via foton eftersom det var nästan 40 mil dit från Umeå där vi bodde då. Ella blev precis en så fin hund som vi hoppades på.

När är Ella som gladast?

– När Ella var ung tränade vi mycket lydnad och både person- och viltspår och hon var jätteduktig på alla delar. Vi skulle gott ha kunnat börja tävla – om jag skulle haft bättre tävlingsnerver. Hon har alltid älskat att gå i skogarna vilket vi har gjort för det mest då vi alltid bott nära dem. Hon älskar också människor. Varje gång vi kom till träningsställena så ”sa” hon ”hej hej” till de andra pudlarna men ”HEJ HEJ” till alla mattar och hussar. Av kvinnor och män blir hon snäppet gladare av män och jag brukar skämtsamt säga att det troligtvis beror på att jag oftast varit singel.

Vad gör hon om dagarna?

– När hon ser att jag drar fram väskor och börjar packa så blir jag noga bevakad av både henne och min andra hund-dam. De förstår att vi ska iväg med bilen som under somrarna innebär min husbil som jag även använder till vardags under somrarna. Båda två älskar att åka iväg och få utforska nya platser. När vi är hemma så blir det mest kortare promenader 4 ggr/dag och därutöver sover de mycket.

Vad tycker Ella inte om?

– Hon är väldigt känslig mot onyktra personer och vill inte gå nära en sån person. Hon är också jätterädd för surrande insekter. Hon blev skrämd av en stor spyfluga när hon var liten som surrade i pälsen på ryggen. Numera hör hon väldigt dåligt och har även gråstarr så hon slipper oftast den rädslan. Som säkert många andra hundar mår hon inte bra av för hög sommartemp så då är det skugga eller vistelse inomhus som gäller mest. När Ella var yngre var det inga problem med att duscha henne men numera avskyr hon det. Hon gråter och klagar och det bästa blir att jag duschar samtidigt.

Vad gör Ella när ingen ser?

– Hon har alltid varit en snäll och lugn dam och jag minns inte att hon ens har gjort något ”bus”. Efter att hon började höra så dåligt blir hon olycklig om jag är borta i mer än ett par timmar. Jag har en kamera så jag kan både se och höra mina hundar i mobilen och jag kan även prata med dem, men vad hjälper det när hon inte hör mig? Jag brukar skynda mig hem när jag hör att hon gråter för jag vill göra allt för att hon ska få må så bra som möjligt på alla sätt och vis sin sista tid (ve och fasa).

Vad är hennes favoritmat?

– Som grundmat äter hon Eucanuba för små hundar men för något år sen började hon tappa vikt så jag utökade med John Burns Puppy Originals som är för både valpar och vuxna underviktiga hundar. Utöver det får hon emellanåt kokt kyckling/kött/grönsaker/ris med mera som hon älskar. Jag provade färskmat för hårt arbetande hundar men det dög inte åt damen. Jag får inte upp vikten på henne ändå men då alla tagna värden är bra så är det är väl åldern som ställer till det.

Vilken är Ellas favoritplats?

– En korg med en kudde i på dagen, en bädd i soffan på kvällen och min säng på natten.


Är din hund Månadens sötnos?

Skickar du in ditt bidrag har din hund chansen att bli Månadens sötnos här på webben och i tidningen. Skicka ett mail med en högupplöst bild, lite fakta om vovven, en trevlig historia om din hund och hans/hennes personlighet och vad ni gillar att göra tillsammans. Glöm inte att uppge namn, adress och telefonnummer till dig själv.
Skicka detta till:  red@harligahund.se

Den som blir utsedd till Månades sötnos vinner ett paket från DogBox.

Aktuellt