Är små hundar dummare än stora?

Är en grand danois smartar än en chihuahua? En ny studie tyder på det. Bild Getty Images.

Ny forskning

Är små hundar dummare än stora?

En ny studie från universitet i Arizona visar att hjärnans storlek spelar roll. Åtminstone när det gäller hundar. Stora hundar är smartare än små.

Större hundar, med större hjärnor, är på vissa sätt smartare än mindre hundar med mindre hjärnor. Det visar en ny studie från universitetet i Arizoa.  Det är främst när det gäller den kognitiva förmågan, korttidsminnet och självkontrollen som de mindre hundarna blir överträffade, enligt den studie som publicerades i tidskriften Animal Cognition. Men vad kan det bero på?

– Ingen är helt säker än, men vi är intresserade av att ta reda på vad det beror på, säger Daniel Horschler, som ledde studien.

7000 hundar

Däremot visade sig hjärnans storlek inte ha någon betydelse när man mätte hundarnas sociala intelligens skriver Aftonbladet. Studien är baserad på över 7 000 hundar av 74 olika raser. Flera andra studier om primater har fått liknande resultat: Större hjärna innebär en bättre kognitiv förmåga.

– Vi tänkte att hundar är väldigt bra att undersöka eftersom storleken på hjärnan varierar så. Det finns allt mellan chihuahua och grand danois, säger Daniel Horschler.

Närminne och självkontroll testades

Bland annat så testade man korttidsminnet genom att gömma hundgodis under en av två upp och nervända plastmuggar. Självbehärskningen testades genom att placera godis framför hunden men samtidigt förbjuda den från att äta.

Forskarna tog i beaktning hur väl tränade hundarna var, men oavsett hur välutbildade de olika hundarna var så presterade de större hundarna bättre.

Källa: The University of Arizona

Läs mer:

https://uanews.arizona.edu/story/do-bigger-brains-equal-smarter-dogs-new-study-offers-answers

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10071-018-01234-1


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Ung och dum?

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…