Varför lever vissa raser längre än andra? Hur påverkar genetik, miljö och livsstil livslängden och risken för sjukdomar? Och framför allt: Hur kan vi säkerställa att våra älskade följeslagare håller sig friska, glada och aktiva så länge som möjligt?
Ja, dessa frågor ska the Dog Aging Project i Seattle försöka svara på. Redan nu är 37 000 hundar med i projektet, och förhoppningen är att 100 000 hundar ska ingå.
Dog Aging Project
”Projektet välkomnar hundar av alla typer och åldrar och planerar att följa dem i minst 10 år”, säger Daniel Promislow, vid UW Medicine. Han har varit med om att sammanställa ett nationellt team med mer än 80 forskare, veterinärer och datavetare för att samordna det massiva uppdraget.
Ingen har någonsin undersökt ett så stort antal hundar under så lång tid. Särskilt inte på den detaljnivå som Promislow och hans kollegor tänker sig. Studien består av flera olika delar där en till exempel är inriktad på att undersöka de äldsta hundarna i flocken. De så kallade ”överhundraåringarna” – för att leta efter nycklarna till deras livslängd.
Raser skiljer sig åt
Vissa saker vet man sen tidigare: Det har länge varit klart att stora hundar har kortare livslängder än små hundar, och att olika raser drabbas lättare av olika åkommor.
”Golden retrievers är benägna att drabbas av cancer. Tyska herdehundar utvecklar ofta höftledsdysplasi. Doberman pinschers har en hög förekomst av hjärtsjukdomar. Dog Aging Project kommer att hjälpa till att avslöja mer om mekanismerna bakom detta”, säger Elaine Ostrander, en av forskarna i studien.
Hjälpa hundar leva friska länge
Forskarna hoppas också få mer kunskap om normalt åldrande. Och de åkommor som ofta följer med det för äldre hundar, från artrit och hörselnedsättning till grå starr och kognitiv försämring.
”Att upptäcka sätt att hjälpa hundar att leva längre skulle vara underbart”, säger Promislow.
Men det primära målet med studien är att förlänga ”hälsospannet”. Den gyllene perioden av välbefinnande när hundar är i sin livs form. Fria för lek och bus, fria från smärta eller funktionshinder. Målsättningen är att hjälpa varje hund att leva det längsta, hälsosammaste liv som den kan.
Förstå åldrandets biologi
”Om vi kan förstå åldrandets biologi och vad det är på en cellulär, molekylär, mekanistisk nivå, så kanske det kommer att vara möjligt att hitta botemedel”, säger Matt Kaeberlein, som studerar åldrandets grundläggande biologi. ”Det kan vara näringsstrategier, läkemedel eller genterapi, med målet att minska risken för alla åldersrelaterade sjukdomar.”
”Vi kommer att veta mer om biologin och fysiologin för dessa hundar än vad någon förmodligen någonsin har vetat om hundar tidigare,” säger Kaeberlein. ”Vi kommer att samla in stora mängder data för att försöka förstå sambandet mellan hundarnas unika genetiska sammansättning och deras unika miljö som påverkar åldrandet.”
Vill du läsa mer
I The Seattle Times kan du läsa mer om studien