Trots stor olycksrisk saknar många husdjur reflex

Trots stor olycksrisk saknar många husdjur reflex


En av svenska husdjursägares största rädslor är att djuret råkar bli påkört av en bil. Ändå uppger hela 40 procent som besvarat Arken Zoos årliga Husdjursbarometer att husdjuret aldrig har reflex på sig när det är ute.

Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo, kommenterar resultatet.

– Mörkret blir mer påtagligt under årets kallare månader vilket av naturliga skäl orsakar oro hos husdjursägare. Det är därför beklagligt att det fortfarande är så pass få som uppger att de använder reflex. Det kan inte sägas tillräckligt många gånger hur reflexer och lampor ökar både husdjurets och din egen säkerhet och vi vill uppmana alla husdjursägare att se över sin utrustning. Reflexer är också en färskvara som blir sämre med tiden, så emellanåt behöver vi alla investera i nya för ökad säkerhet, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Nästan hälften av de svenska djurägarna oroar sig för att det ska hända husdjuren något under årets mörkare årstider. Trots det visar Husdjursbarometern att endast 1 av 3 husdjursägare (35 procent) alltid har reflexer eller motsvarande för att husdjuret ska vara synligt. Avsaknad av reflex ökar påtagligt risken för att husdjuren råkar ut för en olycka.

Trofasta djurägare

Precis som befarat ökade antalet övergivna husdjur efter pandemin och hos den ideella föreningen Hundstallet har antalet hundar som behöver omplacering till nya hem ökat med 72 procent* bara i år. Husdjursbarometern tog därför också temperaturen på hur trofasta de nordiska husdjursägarna är.

– För att husdjuret inte ska fara illa behöver beslutet att skaffa husdjur vara genomtänkt, särskilt då husdjuren snabbt fäster sig vid sina familjer. Vardagspusslet behöver vara löst för många år framåt och vi uppmanar dig som har skaffat husdjur under pandemin att ta hjälp och vägledning för att underlätta för både dig och ditt husdjur. Pålästa och organiserade djurägare ger tryggare husdjur och det är glädjande att se att husdjursägare ändå uppger sig vara en trofast grupp, säger Sarah Frelin Ekvall.

På den hypotetiska frågan om man skulle sälja sitt husdjur om man blev erbjuden en miljon kronor svarade nämligen en majoritet (53 procent) av de svenska husdjursägarna att de aldrig skulle sälja sitt husdjur. Motsvarande siffra i våra nordiska grannländer var 40 procent i Norge respektive 41 procent i Finland. Av de svenska husdjursägarna uppgav 14 procent att de skulle sälja sitt husdjur.

Superkrafter mitt husdjur skulle vilja ha

Många husdjursägare är fantastiska och älskar sina husdjur innerligt, till och med så att det känns som att våra husdjur kan läsa våra tankar. Husdjursbarometern ställde även frågan vilken superkraft svenska husdjursägare tror att deras husdjur helst skulle vilja ha.

Topp 5-lista

  1. Kunna prata med människor (35 procent)
  2. Förbli ung (19 procent)
  3. Äta godis konstant utan att gå upp i vikt (10 procent)
  4. Kunna läsa tankar (9 procent)
  5. Aldrig bli hungrig (6 procent)

– Superkrafterna hos djuren motsvarar nog ofta vad husdjursägaren önskar; som att djuret själv kan berätta om det fryser, är hungrigt eller har ont i en tass. Därför kan det vara bra att påminna sig om att våra husdjur förlitar sig helt på oss och att det är viktigt att se till att vara uppmärksam på ditt husdjurs hälsa. Tänk på att även superhjältar behöver synas i mörkret och ha ett tryggt hem!

Källa: Arken Zoo

Aktuellt