Stark opinion vill begränsa fyrverkerier

Stora kedjor slutar sälja fyrverkerier, kommuner inför begränsningar eller ersätter med tysta alternativ och hotell där djuren får följa med blir fullbokade över nyårshelgen.

Åtgärder mot fyrverkerier blir allt fler och nu visar en färsk opinionsundersökning att 7 av 10 svenskar tycker att fyrverkerier borde förbjudas helt.

Djurens Rätt har i många års tid arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur och en ny opinionsundersökning från Novus visar nu att det folkliga stödet för ett förbud är starkt. Drygt nio av tio (92 procent) svenskar tror att fyrverkerier påverkar djur negativt och nästan sju av tio (68 procent) anser att det bör finnas ett förbud mot fyrverkerier eftersom de kan skrämma och skada djur.

Djur for illa

– Folk är idag medvetna om fyrverkeriers negativa påverkan på både människor och djur. Det är svårt att se argument för att dagens fria användning av fyrverkerier ska få fortsätta.  Försäljningen och användningen av fyrverkerier för privatpersoner bör förbjudas och enbart stat, kommuner eller föreningar bör få anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Vilda djur kan chockas, fly i panik eller gömma sig . Under nyåret 2016–2017 var det stökigt på många håll i landet gällande fyrverkerianvändning, både människor och djur for illa.

Fakta fyrverkerier

  • Den 1 februari 2016 lämnades 102 977 namnunderskrifter över till regeringen med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier. Bakom uppropet stod organisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben.
  • Flera butikskedjor har tagit ställning mot fyrverkerier och slutat sälja dem till privatpersoner – bland dessa finns Bauhaus, City Gross, Ica Maxi, Coop, Willys och Hemköp.
  • Flera kommuner har tagit steg för att begränsa användningen av fyrverkerier i år. Bland dem finns Arvika, Boden, Borås, Enköping, Hässleholm, Kungsör, Lidköping, Ljusdal, Nynäshamn, Piteå och Ånge.
  • Svenska Kennelklubben uppskattar att så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka på grund av fyrverkerier.
  • I början av 2017 håll fyrverkeribranschen ett ”krismöte” efter ett stökigt nyår. Ett förslag om att om att försäljningen av raketer med pinne och drivladdning skulle stoppas presenterades då av SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund.

Källa: Djuren rätt