Sportig kompis för den aktiva familjen

Sportig kompis för den aktiva familjen

En robust mjukis! Till det yttre kraftfull och stark, men mentalt en ganska mjuk hund jämfört med andra terrierraser. Bild Getty Images.

Airedaleterriern anses som en riktig allroundhund, pigg och villig att hänga med på det mesta. Med sin muskulösa kroppsbyggnad kombinerad med elegans och en stolt hållning bekräftar den uttrycket ”Kungen bland terrier”.

Airedaleterriern härstammar från distriktet Aire i Storbritannien. På 1800-talet användes den för att jaga bland annat utter och ilskna flodråttor. Runt sekelskiftet klassades den som brukshund och kom under andra världskriget att användas som bland annat sjukvårdshund.

Perfekt familjehund

I dag har vi den mest som uppskattad utställnings- och sällskapshund, och rasen kan med rätt motivation och träning bli bra på mycket. En tillfredsställd airedaleterrier är på många sätt en perfekt familjehund – lekfull, vänlig och tillgiven. I Svenska Kennelklubbens beskrivning av rasen står bland annat; airedaleterrier skall ha ett vaket uttryck, snabba rörelser och förväntansfullt ”stå på tårna” inför minsta rörelse. Till temperamentet är den öppen, självsäker, vänlig och modig. Den är alltid uppmärksam.

Passar en airdaleterrier dig?

Foto: Getty Images

En airedaleterrier har stor arbetslust och kräver en hel del aktivering varje dag, både kroppsligt och mentalt. Utan styrning tar den gärna egna beslut och tydliga regler och fasta gränser är vad som gäller – men arbeta med bestämd vänlighet. Det jaktliga arvet till trots är airedaleterriern inte en skällig hund. Men händer något ovanligt så väcks vaktinstinkten till liv och den larmar. Rasen passar mycket bra som familjehund och tillsammans med andra människor. Den gillar barn och är gärna med och leker. Pälsen är sträv och korthårig – genomkamning varje vecka och trimning två gånger per år behövs.

Läs mer om rasen

Mer om rasen hittar du hos den svenska rasklubben för airedaleterrier AirdaleTerrierGillet

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu