Spannmålsfritt eller ej?

Spannmålsfritt eller ej?

Den spannmålsfria trenden ökar stadigt. Idag finns det spannmålsfria alternativet i form av torrfoder, blötmat, frystorkat och färskt frysfoder. Det går till och med att köpa spannmålsfritt hundgodis och tuggben.

Producenterna av spannmålsfritt hundfoder menar att spannmål bara är utfyllnad och att hundar ska utfordras som köttätare. Dessutom att spannmålet ökar risk för fetma och belastar näringsupptaget så att fodrets övriga råvaror kan bli svåra för hunden att tillgodose sig. De menar att om spannmålet tas bort så blir fodret mer lättsmält och näringsupptaget optimeras. Vanligtvis innehåller spannmålsfria foder större mängd protein, vilket gynnar många hundar.

De som förespråkar spannmål i fodret menar däremot att jyckar levt sida vid sida med människan i tusentals år och klarat sig bra på våra rester med spannmål i. Idag innehåller många, men inte alla, kommersiella torrfoder en hög andel korn, havre, råg, vete, ris, majs och hirs.

Foderbolagen som har säd i fodret menar att hundar i och med samevolutionen med människor utvecklat förmågan att konsumera och ta till sig energin i säden. En varg kan inte bryta ned och tillgodogöra sig spannmål, men det kan våra hundar. Larm från USA 2019 har pekat på ett eventuellt samband mellan spannmålsfri utfodring och utvecklingen av hjärtsjukdomen DCM (Dilaterad kardiomyopati). Det har dock visat sig att sambandet inte gällde avsaknaden av spannmål. Snarare trodde man boven i dramat var vad foderbolagen tillförde i spannmålets ställe; gröna ärtor, kikärtor, linser, potatis, sötpotatis. Men än finns inga fakta som bevisar något av påståendena.


SPANNMÅLSFRITT INTE DETSAMMA SOM KOLHYDRATFRITT

Spannmålsfritt är inte detsamma som kolhydratfritt. Potatis, frukt och grönsaker som oftast tillsätts istället för spannmål är kolhydratrika. Kolhydrater är inget en hund behöver och det kan till och med vara skadliga för vissa. Dessutom lägger hundar lätt på sig övervikt av för mycket kolhydrater.

En god balans mellan protein och fett är viktigare. Vill du undvika för mycket eller helt utesluta kolhydrater bör du leta efter ett foder utan soja eller baljväxter, potatis, grönsaker och frukt. Tyvärr anges sällan mängden kolhydrater på foderförpackningen. Men du kan själv räkna ut hur mycket kolhydrater ditt foder innehåller genom att subtrahera procenttalet för råprotein, råfett, råfibrer, och vatten från 100 procent (hela fodermängden). Den kvarstående procenten är vanligtvis kolhydrater.

 

Här kommer ett räkneexempel: 100%

34% råprotein

18% råfett

5% råfibrer

10% vatten

= 33% kolhydrater. Om en tredjedel kolhydrater är för mycket för din hund väljer du helt enkelt ett annat foder.

 

 

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se

Aktuellt