Socialisering – en viktig del i hundens utveckling

Socialisering – en viktig del i hundens utveckling

Socialisering hör liksom miljöträning till det viktigaste du ska lära din hund och ska påbörjas nästan med en gång. Har du köpt valpen av en seriös uppfödare har de troligen låtit valparna vara inne med familjen för att vänja dem vid människor och ljud.

Mjukstart

När du hämtat valpen, låt den då först få några dagars mjukstart i sin nya familj men sedan är det viktigt att den får vidga vyerna. Låt den träffa och se olika typer av människor; barn, gamla, med glasögon, med rullator och så vidare. Se till att boosta valpen med goda erfarenheter, behandlar någon din valp bryskt eller otrevligt – säg ifrån eller gå därifrån. Det är din uppgift att se till att valpen är trygg. Det kan också innebära att du behöver sätta stopp för alltför översvällande hälsningar och klappar på huvudet. Människors vänliga intentioner kan uppfattas hotfullt av småhundar.

Första bekantskap

Låt hunden också tidigt i livet träffa andra hundar, det hjälper till att skapa förtroende för okända hundar. För den skull behöver din hund inte hälsa på alla hundar ni möter. En vänlig, lite äldre hund kan vara en bra första bekantskap att lära sig av. Själv sitter du på huk i närheten när det ska hälsas på nya bekantskaper. Då har din valp en trygg famn att söka sig till om det behövs. Viktigt är att varje gång du utsätter din valp för ett nytt möte eller en ny miljö, så måste det finnas en väg ut för valpen. För att det ska bli en positiv upplevelse får den aldrig känna sig tvingad.

Gå en kurs

Huvudprincipen är att låta valpen i lugn och ro få stiftabekantskap med människor, hundar och även andra djur, såsom katter, får och hästar. Uppmuntra med lugn och trygg röst, men verkar valpen skeptisk – gör ingen stora affär av det, utan försök igen vid annat tillfälle. Det bästa tipset är som alltid att gå en valpkurs tillsammans, och då gärna hos en kvalitetskontrollerad hundinstruktör. Där ingår socialisering och ni kommer dessutom att få chansen att träffa både andra valpar och människor.

Aktuellt