Smuggelhundar – en ökande verksamhet
Foto Tullverkets presstjänst

Smuggelhundar – en ökande verksamhet

Det är så lätt att stå där på parkeringen och känna hur hjärtat blöder. Den där lilla valpen, den måste jag rädda. Men varje hund som någon köper på detta vis ökar hundsmugglarnas verksamhet. Rådet är enkelt: Köp aldrig en smuggelhund.

Varje köp leder till att fler valpar kommer att födas upp i valpfabriker, tas från sina föräldrar när de bara är några veckor gamla. Hur deras första veckor ser ut, och hur deras mamma mår, vilka sjukdomar de bär på – här kan vi bara ana hur illa det verkligen står till.

Dokumentären Älskade smuggelhund

I dagarna sänds på SVT och SVT Play en serie i två delar om smuggelhundar. Se den! Hela första delen av Dokument inifråns Älskade smuggelhund finns att se på SVT Play.Andra delen publiceras den 12 november.

Tillsammans med ett team har filmaren Pontus Pålsson arbetat med dokumentären om hundsmuggling under det senaste halvåret.

-Det är en berättelse som skildrar verkligheten bakom en stor hemsk industri. I filmen upptäcker vi falska identiteter, korrupta veterinärer och valpfabriker, säger Pontus Pålsson. Det är ett otroligt viktigt ämne, och det finns en enorm okunskap hos allmänheten.

145 ingripande år 2018

Nya siffror från Tullverket visar dessvärre att antalet smugglingsärenden ökar. Förra året gjordes 145 ingripande som innefattade 190 hundar. 2016 upptäcktes 194 hundar men i betydligt färre ingripanden än 2018. Siffrorna var betydligt högre före 2012 då reglerna kring kontroll av dvärgbandmask och rabies lättades.

– Läget är allvarligt. För det första får du in smittor, och det handlar inte bara om rabies utan många andra sjukdomar. Det här är ju också något som gemene man kan drabbas av på stan. Det är bara en fråga om när någon blir smittad, inte när. Sedan är det hemskt att behandla djur på det här sättet, säger Gunnel Hellman vid Tullverket till SVT.

Sedan 2007 har sammanlagt nästan 600 smuggelhundar avlivats. Det är nästan en hund i veckan.

Tullverkets råd

Köp aldrig en hund – i Sverige eller i utlandet – utan att noga kontrollera dess bakgrund. Den som vill köpa en svensk hundvalp ska alltid begära köpehandlingar. I handlingarna ska det framgå var hunden kommer ifrån, vem som säljer den samt att hunden är besiktigad av veterinär, grundvaccinerad och frisk. Man bör också kräva att få besöka modertiken i dess hemmiljö för att försäkra sig om att det rör sig om en svensk uppfödning. Hundar över fyra månader ska vara ID-märkta. Rashundar ska levereras med stamtavla. Den som vill köpa en utlandsfödd importerad hund bör själv skaffa sig kontakten med uppfödaren i utlandet för att försäkra sig om att allt gått rätt till. De svenska rasklubbarna kan vanligen hjälpa till.

Läs mer på Svenska Kennelklubben

SKKs arbete mot hundsmuggling