Sluta tigga

Sluta tigga

Ge aldrig något vid bordet, eller ens nära dig, när du själv äter någon annanstans än hemma. Det är hundcoachen Johan Anderssons första råd när en hund ska lära sig att sluta tigga mat.

Text och foto: Peter Ekeström

Att en hund tigger när matte och husse, eller egentligen vem som helst, sitter och äter är ganska vanligt. Det är dessutom naturligt för hunden.

-Hunden väntar helt enkelt på sin tur att äta. Så funkar det i en hundflock, den som bestämmer äter först och det som blir över får nummer två i familjen. Men det betyder inte att hunden har ett slags inre tvång som får den att sitta där med stora ögon, fuktiga läppar och huvudet på sned. Allt du behöver göra är att lära den att låta bli, säger Johan och tar sin nya hund, border collievalpen Hippie, som exempel.

Kommando som fungerar

Johan tar mat med sig in i parken, han sätter sig vid en bänk och dukar upp. Hippie är nyfiken. Valpen sätter sig och tittar uppåt, sneglande på plasttallriken med ceasarsallad och brödkrutonger. Direkt, utan att tjata, utan att vänta, agerar Johan. Han reser sig, säger ”Gå därifrån” och sveper undan Hippie med en stadig men försiktig och vänlig hand, samtidigt som han går mot valpen, och den unga hunden backar bakåt.

-Gör du så här så får du ett kommando som fungerar också i andra sammanhang. Men det allra viktigaste är att aldrig ge hunden något att äta vid bordet, eller när du själv äter över huvud taget, säger Johan.

Hippie svarar sin husse med att sänka svansen, vika öronen bakåt samtidigt som den unga hunden rör sig bakåt, bort från bordet. Johan berömmer valpen, vänder och återvänder till sin sallad.

-Undvik också misstaget att skrapa ner resterna från din tallrik direkt ner i hundskålen. Då kopplar hunden ihop din mat och din tallrik med godsaker. Ju mindre du kopplar ihop din mat och ditt ätande med hunden, desto mindre anledning för din hund att tigga. Att tålmodigt vänta på det som faktiskt är en belöning för det som kallas tiggande, säger Johan Andersson.

”Gå därifrån”

Man kan undra varför kommandot Johan Andersson lär valpen Hippie är ”Gå därifrån” istället för ”Gå härifrån”. Förklaringen är enkel. När Hippie kan kommandot kommer Johan att använda det i alla möjliga sammanhang, också långt bort från matbordet.

Du kan använda ”Gå därifrån” när hunden är på väg in genom grannens grind, när den vill hälsa på en främling som uppenbarligen inte vill hälsa på hundar eller när den visar ett extremt intresse för till exempel en kullvält soptunna. Det finns många fler exempel.

  • Konstruera en situation då du egentligen inte ska äta. Ställ fram tallriken med mat, sätt dig och vänta. Börjar hunden tigga agerar du direkt.
  • Res dig och gå emot hunden. Rörelse emot är detsamma som en fysisk signal, i det här fallet en korrigering, som alla hundar måste svara på.
  • Behövs det, svep undan hunden med en stadig men vänlig hand samtidigt som du backar hunden bakåt och säger ”Gå därifrån”.
  • Backa hunden dit där den får vara när du äter. Det är förstås helt olika beroende på vem du är, vad du vill och hur ni bor.
  • Kommer hunden tillbaka när du satt dig vid maten igen gör du om samma sak, men ännu lite tydligare. Tjata inte kommandot, det räcker med en gång.
  • När det fungerar i köket gör du om samma sak på en picknick, hos grannen, på altanen, hemma hos mormor och på andra ställen tills du har en hund som direkt förstår att det där med tiggande, det är uteslutet överallt.

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Inkallning – ett steg mot frihet

I butik nu