Tjock hund sitter ner

Säger man till om någons hund är för tjock?

Om fetma är en fråga om valfrihet – eller för mycket valfrihet kanske – för en människa, så är det inte fallet för en hund. Vilda hundar är spinkiga överlevnadsmaskiner och naturen har inte avsett att våra tama hundar ska vara tjocka. Eller för smala för den delen. En mullig hund är extra gosig, men det kan finnas en farligare verklighet under hullet.

Det kan finnas flera orsaker till en hunds övervikt, till exempel att den får människomat, eller för mycket kolhydrater eller för lite motion, för att bara nämna några. Vissa människor använder mat som belöning eller för att visa sin kärlek. Att låta sin hund bli sjukligt fet kan dock betraktas som vanvård av djuret. Djurfetma kan också uppstå på grund av brist på information och utbildning hos ägarna, samt brist på tillgång till bra mat.

Precis som hos människor kan hundar ha medicinska åkommor som gör dem överviktiga. Misstänker du att din hund kan vara sjuk, kontakta en veterinär. Fetma kan förkorta livet, skada inre organ och påverka skelett och leder.

Hur gör man då för att säga till någon att deras hund kanske inte mår så bra för att den är för tjock? Är det ens något man bör göra? Kanske inte till någon avlägsen släkting, någon man inte träffar så ofta eller en lös bekant. Men dina närmaste bör du kunna ta upp det här med.

Framför allt är det bra att inleda med ”jag älskar din hund”. Och inte anklaga någon för att vara en dålig hundägare. Hen kanske inte vet att det de gör inte är så bra för hunden.

Här är några sätt att närma sig problemet, från en rent humoristisk ton till en helt anonym variant.

1. Var rak, men vänlig:

”Jag är ingen veterinär, men det ser ut som om din hund är överviktig. Har du funderat på att kolla det?” (ÄR du veterinär så ska du förstås stå för din åsikt, vilken den än är.)

2. Var lite försiktig:

Erbjud dig att gå ut och rasta hunden, eller att följa med på promenader.

3. Testa lite humor:

Medan du lyfter hunden: ”Lite väl kraftfull vovve kanske, vad säger veterinären?”, eller ”Din hund påminner om en kändis … Jabba the Hut!” (tjockis från Star Wars).

4. Var anonym:

Skicka utskrifter av artiklar om fetma hos husdjur och dess risker. Eller mejla (från dolt konto) historier med lyckliga slut, som den om tjockistaxen Dennis till exempel.

5. Bli lite personlig:

”Min hund var överviktig och veterinären sa att det medförde en hel del risker.”

6. Prata om mat:

”Vad ger ni hunden att äta?”

7. Bara kärlek:

”Jag älskar din hund, och det är uppenbart att du gör det också. Du vill självklart att hen ska vara frisk och glad länge. Jag oroar mig därför lite för hens storlek.”

Tänk på att din vän kan ta illa upp om hen känner att du verkar tycka att de missköter sin hund. Fundera noga på rätt läge innan du tar upp ämnet och betänk er relation. Det är kanske svårt att prata om det, men din vän kommer att få det betydligt svårare om hunden blir sjuk på grund av övervikten.

tjock labrador

Källa: BarkPost

 

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?