Ska man klippa ner pälsen till sommaren?

Ska man klippa ner pälsen till sommaren?

Har man en hund som fäller mycket är det lätt att tänka att man hjälper hunden genom att raka ner den under sommaren. Många hundägare gör det av välvilja, men för en hund med dubbelt hårlag, så kallad ”dubbelpäls”, är det sällan det bästa alternativet. 

Dubbelpäls består av både yttre täckhår och mjuk underull. Den dubbla pälsen fungerar som isolering mot både kyla och värme samtidigt som den skyddar mot vind och vatten. På sommaren låter täckhåren kall luft cirkulera nära hundens hud när underullen har fällts ur. Australian shepard, shetland sheepdog, finsk lapphund, siberian husky, de flesta spetsraser är exempel på hundraser med dubbelt hårlag.

Underullen fortfarande kvar

Om man väljer att raka ned pälsen är underullen fortfarande kvar vilket förhindrar kall luft att komma ner till huden och kyla ner hunden. Dessutom är de skyddande täckhåren kortare och kan inte reflektera solens starka strålar lika effektivt. Detta ökar risken för solsveda. Risken är även stor att en dubbelpäls ändrar textur efter rakning. Täckhåren kan bli sträva och krusiga vilket gör att skräp lättare fastnar. Underullen kan mattas vilket ökar risken för både överhettning och hudirritation som fukteksem. Hundar med enkelt hårlag kan rakas utan problem eftersom rakningen inte ändrar textur på pälsen. Exempel på hundraser med enkelt hårlag är dobermann, bulldog och whippet.

Hundens päls speglar vad den framavlades för.  Terriers har ofta en kort, rak päls som inte fastnar i stenar och rötter, när de gräver sig ner i hålor för att jaga småvilt. Medan vatten- och bergshundar, som till exempel newfoundland, har tjock, vattenavstötande dubbelpäls som skyddar väl mot de yttre elementen. Utseendepremierad avel har gjort att många raser har mer päls idag än tidigare och dessa raser kan dra nytta av att klippas ner vid behov.

Klipp ner istället

Istället för att raka hunden kan man klippa ner den. Att bara klippa håret på magen brukar kunna hjälpa hundar med tät päls en hel del så att det blir svalare. Man kan också klippa ned pälsen så att den bara blir cirka fem centimeter lång överallt. Framför allt bör man se till att regelbundet borsta ur pälsen, speciellt i fällningsperioder.

Det är alltid bäst att prata med en duktig hundfrisör för att få bra vägledning innan du rakar eller klipper din hund. Du kan också rådfråga hundens uppfödare eller din veterinär.

Text Jasmine Ohlin Foto Getty Images

 

Aktuellt