Sjukdomarna som drabbar våra vanligaste hundraser

Sjukdomarna som drabbar våra vanligaste hundraser

Det är inte bara egenheter som är rastypiska hos våra hundar. Även vissa sjukdomar är vanligare hos vissa raser. Här är några av dem.

Hos golden retriever, som är en väldigt populär hundras i Sverige, är cancer den vanligaste sjukdomen. Vanligaste orsaker till att chihuahuor och taxar behöver gå till veterinären är på grund av magproblem. Labradorer har fem gånger så stor risk att drabbas av ledproblem som i armbågar och skuldror än andra hundar.

– Vi vet att labradorer ofta drabbas av problem i lederna, det visar vår samlade skadestatistik, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Den vanligaste orsaken till att jämthundar söker veterinärvård är i samband med olyckor under jakt.

Livmoderinflammation vanligt hos många hundar

På Agria Djurförsäkring har man koll på varför våra vovvar uppsöker veterinär, och det kan vara intressant att ta del av statistiken svart på vitt. Enligt deras statistik är de vanligaste diagnoserna utslaget på alla hundar:

  1. Livmoderinflammation
  2. Hudtumör
  3. Juvertumör
  4. Öroninflammation
  5. Traumatiska skador hud (skärsår, bitsår, slitsår, sticksår etc)

Trots att livmoderinflammation bara drabbar tikar, är det alltså enligt statistiken den allra vanligaste diagnosen hos våra hundar – var fjärde tik drabbas. Har din tik ont i buken, nedsatt aptit, dricker och kissar mer än vanligt kan det röra sig om livmoderinflammation.  Som tur är, är symptomen i regel tydliga och man kan snabbt ta sin vovve till veterinären.

 

Aktuellt