Sjuka hundar i Norge

Hundarna på bilden har inget med den sjukdom hundar i Norge drabbas av.

flera hundar döda

Sjuka hundar i Norge

Just nu inkommer många frågor till Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, angående uppgifter i pressen om sjukdomsfall i Norge. Varför just de hundar insjuknat är ännu okänt. Men undersökningar pågår i Norge.

I Sverige har , SVA, hittills inte några uppgifter som visar att det är ett smittsamt utbrott, eller att det skulle innebära någon risk för hundar i Sverige.

På hemsidan skriver SVA: Om våra kontakter med veterinärer i Sverige samt våra fortsatta kontakter med Norge visar något annat så kommer SVA förstås att gå ut med information. Information nås då enklast enkelt på vår webbplats www.sva.se.

Har du frågor och funderingar kring din hunds hälsa. Och om det är något speciellt som händer i ditt närområde: kontakta veterinär vid klinik, djursjukhus eller motsvarande.

En dödlig smitta

Gårdagens rubriker är mycket skrämmande för hundägare. En dödlig smitta sprider sig i Norge med minst sju döda hundar hittills. Hundar har insjuknat på flera håll i landet och symptomen är densamma. Blodig diarré och/eller kräkningar samt ett snabbt försämrat hälsotillstånd, som har lett till döden, i flera fall redan inom 24 timmar från de första symptomen.

– Försök ha is i magen, men avvakta med resor med hund till Norge i nuläget, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

De första rapporterna om dödsfall kom från Oslo. Men nu rapporteras om dödsfall så långt bort från den norska huvudstaden som Bergen i väst och Trøndelag i norr.

Veterinärkliniker nedringda

Norska myndigheter arbetar för att spåra källan. Man söker finna ett svar på vad hundarna har drabbats av skriver Aftonbladet. Veterinärklinikerna på i Norge och Sverige är nedringda av oroliga hundägare. På torsdagseftermiddagen gick det inte att komma in på norska Veterinärinstitutets hemsida.

– Både Kennelklubben och djurkliniker i Sverige är nedringda, säger Lotta Gunnarsson, veterinär med ansvar för just hundar på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

SVA står i fortlöpande kontakt med sin motsvarighet i Norge och inväntar besked om vad det hundarna kan ha drabbats av.

– Så fort vi får svar och fakta från våra norska kollegor kommer vi att gå ut och förmedla det, i nuläget kan vi bara avvakta, säger Lotta Gunnarsson till Aftonbladet.

Tre hundar obducerade

– Vi vet ingenting ännu, om det bakterier eller virus eller förgiftning – eller slumpen.

Vid norska veterinärinstitutet har man obducerat tre av de drabbade hundarna. Visade analyser ska ge svar på orsaken till dödsfallen och om det finns något samband mellan dem.

Det första larmet kom veterinärkliniken Anicura efter att minst sju hundar, som vistats i centrala Oslo, insjuknat och dött. Sedan dessa har minst sju dött – och många fler hundar är sjuka och inlagda, med samma symptom.

Utställningar och tävlingar ställs in

I Norge råder myndigheterna hundägare att inte låta sin hund hälsa på andra hundar, utan begränsa närkontakten med andra hundar – och snabbt söka veterinär om hunden drabbas av de aktuella symptomen.

En lång rad hundevenemang, träningar och tävlingar har ställts in runt om i Norge de kommande dagarna.

Även den Svenska Kennelklubben har med anledning av utbrottet också vidtagit åtgärder och fattat beslut för att ta det säkra före det osäkra.

– De hundar som kommer från Norge får inte delta på utställning, prov eller tävlingar i Sverige. Beslutet gäller fram till och med denna helg. Och vi avråder svenska hundägare att åka till Norge där fler hundar samlas, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Kennelklubben avvaktar ytterligare information från norska och svenska myndigheter och kommer efter det att fatta beslut om förbudet ska förlängas.Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…