6 skäl till att pyssla med pälsen

6 skäl till att pyssla med pälsen

Även om du har en hund som egentligen inte behöver så mycket pälsvård, eller klipps ofta (till exempel pudel) eller trimmas (till exempel schnauzer), är det bra med regelbunden borstning.  Det finns många skäl till det, här är några av dem.

1. Det underlättar städningen. Även korthåriga hundar fäller och den typen av hår samlar sig sällan i små tussar som är lätta att plocka bort, utan letar sig in överallt. Regelbunden borstning tar bort löst hår och du slipper dammsuga så ofta.

2. Du får bort tovor. Även om de kanske inte syns, finns de troligen där om du har en långhårig hund. Om hunden badar ute mycket blir pälsen lätt tovig. Tovor gör inte bara ont om man trasslar in sig i dem, de kan också orsaka hudinfektioner.

3. Det blir en naturlig visitation och genomgång. Samtidigt som du borstar eller kammar hunden kan du passa på att kontrollera att huden ser bra ut, inga fästingar bitit sig fast eller hunden fått några knölar eller sår.

4. Päls och hud stimuleras. Precis som vi människor får frisk hårbotten och blankt, livfullt hår av borstning får hunden blankare päls av pälsvård. Varje borsttag stimulerar blodcirkulationen och ökar produktionen av naturliga, välgörande oljor.

5. Hunden ser välvårdad och snygg ut. Även om hunden inte mår dåligt av en lite vildvuxen och rufsig päls gör det ju inget om den ser snygg ut, eller hur? Dessutom visar det att du tar väl hand om din hund.

6. Det stärker bandet mellan er. Att få mattes eller husses odelade uppmärksamhet brukar de flesta hundar gilla, så länge inte pälsvården gör ont eller blir ett tvång. Är hunden skeptisk till hantering, börja med korta stunder ofta, och slösa med beröm.

Källa: Barkpost

Aktuellt