Ser hundar ut som sina ägare?

Ser hundar ut som sina ägare?

Sådan herre, sådan hund säger man. Men är det verkligen sant? Det kan låta som en myt, men det finns forskning på att det finns en sanning bakom att hundar ser ut som sina ägare.

Väljer man en hund som liknar en själv? Eller börjar man alltmer likna sin hund efter många år tillsammans? Ja, fundera kan man alltid. Precis som bästa vänner ofta liknar varandra, från frisyrer, klädval till glasögon och hårfärg. Men ser verkligen hundar ut som sina ägare?

Bra träffsäkerhet

Michael Roy vid University of California, San Diego var en av de första psykologerna som satte idén på prov. Han gick tillväga på följande vis: Han gick till tre olika hundparker i närområdet, där fotograferade han hundarna och ägarna var för sig. Därefter bad han en grupp deltagare att försöka matcha fotografierna. Det visade sig att träffsäkerheten med att matcha hund och ägare var över förväntan. 

Man kunde bland annat se att kvinnor med långt hår föredrar hundar med långa flaxiga öron. Tyngre personer gärna hade större hundar.

Hund liknar ägare

Den studien har följts upp av liknande. Sadahiko Nakajima vid Japans Kwansei Gakuin University gjorde en liknande jämförelse mellan ägare och deras valpar. Studenterna skulle matcha fotografier av hund och ägare i en ganska hög hastighet. Precis som tidigare studie visade resultatet en hög träffsäkerhet. Därefter ville Nakajima ta reda på varför hundar såg ut som sina ägare.

Vad är det som är likt?

Genom att täcka olika ansiktsdrag på bilderna, som munnen och ögonen, och sedan be eleverna att matcha hundar och deras ägare igen, hoppades han få ett svar. Deltagarna tilldelades slumpmässigt ett av fem olika ”maskerande” fotoförhållanden: ingen mask (där människans och hundens ansikten var fria), ögonmask (människans ögon var mörka), mun- mask (människans mun var mörkad), hundögonmask (hundens ögon var mörklagda) och endast ögonen (där bara ögonen på människan och hunden kunde ses). 

Hastigheten med vilken eleverna korrekt matchade personen med rätt hund sjönk avsevärt när ögonen på bilderna maskerades. Resultatet kan tyda på att ögonen kan vara det som förbinder ägare med hund.

Hur är det med dig och din hund? Liknar ni varandra?

Aktuellt