Senaste nytt från det norska veterinärinstitutet

Foto Getty Images

Senaste nytt från det norska veterinärinstitutet

Det norska veterinärinstitutet tror att de nu kan utesluta några av de spår de har sökt efter.

Baserat på sjukdomshistoria och patologiska fynd är det osannolikt att det finns algförgiftning skriver man på det norska veterinärinstitutets webbsida. Det finns inte heller några indikationer på fästingburna sjukdomar. Laboratoriesvar idag innebär att vi också kan utesluta att det är sjukdomar som mjältbrand och pest (tularemia).

Bakterien Providencia alcalifaciens

Laboratoriestudier har också idag bekräftat bedömningen av veterinärinstitutet och folkhälsoinstitutet på söndag att det inte finns något samband mellan det pågående utbrottet av antrohermorragisk E.coli (EHEC) på människor och denna hundsjukdom.

Veterinärinstitutet har även obducerat en hund från Sogn och Fjordane. Det visar samma tecken på tarminflammation som de andra fallen. De två hundarna som obducerades i måndags är också positiva för bakterien Providencia alcalifaciens.

Fortsätter med obduktioner

Veterinärinstitutet kommer nu att fortsätta med obduktioner och laboratorieanalyser. Flera hundar är på väg till obduktion, detta är fall som dog för några dagar sedan. Ytterligare testsvar kommer att finnas tillgängliga följande dagar.

Veterinärer uppmanas att lämna in prov från hundar med blodig diarré till Veterinärinstitutet. Förstudien som genomfördes av livsmedelssäkerhetsmyndigheten och veterinärinstitutet före helgen pekade inte på tydliga samverkan mellan fall av sjuka hundar när det gäller ålder, ras, utfodring, kontakt med andra hundar, promenadområden och liknande.

På söndagen skickades en utvidgad undersökning för registrering av fall efter 1 augusti 2019 till 2 000 veterinärer för utvidgad informationshämtning.

(Denna text är en översättning till svenska av information som finns på norska veterinärinstitutets sida https://www.vetinst.no/nyheter/status-vedrorende-akutt-hundesykdom-10-september.)

Här kan du läsa mer om sjukdomsfallen i Norge:

Norska veterinärinstitutet

Statens veterinärmedicinska anstalt

Jordbruksverket

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?