Se upp med värmeslag

Se upp med värmeslag

Åh vilken sommar vi fick så snabbt! Det är med stor respekt jag som veterinär välkomnar den varmaste årstiden. Sommaren är underbar – men värmeslag kan vara förrädisk för våra hundar.

Hundar kan, som ni säkert känner till, inte svettas i någon större utsträckning. Svettning hos en hund sker endast genom trampdynorna – och det är inga mängder de svettas genom dessa. Hundens främsta möjlighet att reglera sin kroppstemperatur är genom att hässja och därigenom avge värme via luftvägarna. Våra trubbnosiga raser har ofta begränsade möjligheter till detta på grund av sin anatomi. Många känner inte till hur fort det kan gå – när värmeslag slår till.

Trots att det informeras mycket varje vår om att värmeslag kan döda våra hundar så få vi varje år in hundar som dör,på grund av att de vistats i för hög temperatur – i exempelvis en bil. Med en utetemperatur på 25 grader tar det inte lång stund innan värmen i bilen har stigit till cirka 50 grader. En hund som vistas i denna temperatur får livshotande skador inom en halvtimme.

Inga hundar i bil utan tillsyn

Vid lång bilfärd med hunden, placerad i bur längst bak i lastutrymmet, är det även lätt att glömma bort att luften i bilen inte har samma möjlighet att cirkulera bak till hunden på grund av till exempel packning. Jag anser att lagen om att husdjur ska färdas säkert i bilen, exempelvis i en bur eller med ett särskilt säkerhetsbälte är mycket bra – men hunden riskerar att inte få samma chans som tidigare att komma undan solen. Förut kunden ju hunden söka skugga på golvet bakom föraren – om det blev för varmt, men det är inte längre möjligt. Visst kan AC:n göra sitt, men en stekande sol genom bilfönstret kan ändå bli vådlig, anser jag. Det är viktigt att beakta när man reser med hunden i bilen.

Att låta hunden sitta i bil utan tillsyn, när det är varmt, är mycket riskabelt även om fönsterrutan är neddragen. Det är lätt att tänka att jag ska ju bara in på affären och handla två saker, det går fort!

Men, väl inne kanske kön i kassan är lång, man träffar en bekant eller så råkar man ut för något oförutsett vilket kräver ens fulla uppmärksamhet. Och så har det plötsligt gått 15 eller 30 minuter istället för två. Då kan hunden ha blivit överhettad i bilen. När kroppstemperaturen stiger över 41 grader har läget blivit kritiskt. Hunden riskerar att få skador på inre organ, utveckla kramper och faktiskt avlida. Kroppens proteiner förstörs vid så höga kroppstemperaturer och saltbalansen kan rubbas mycket snabbt. En hund som inkommer med kramper till följd av värmeslag kan vara svår att rädda till livet.

Första symtomen

Många känner inte till hur fort det kan gå när värmeslag slår till. Man bör åka till veterinären mycket tidigt – om hundens allmäntillstånd verkar förändrat så agera!!

De första symtomen kan vara att hunden söker sig till vatten eller till kalla golv där den kan svalka sig. En hund med värmeslag får sedan kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden sedan hamnar i chock. En överhettad hund orkar många gånger inte resa sig eller kanske faller ihop vid en promenad. Visar hunden tecken på förvirring, är vinglig eller inte reser sig så uppsök genast veterinär.

Sandras bästa sommartips:

  • Använd gärna kylmattor som nu finns att köpa i många smådjursbutiker. Observera att dessa inte skyddar hunden mot överhettning och värmeslag om hunden lämnas i bilen!
  • Hunden ska alltid ha tillgång till vatten och skugga under varma sommardagar.
  • Bada gärna med hunden i sjöar där det är tillåtet och så länge det inte förekommer algblomning
  • Ska du bara snabbt in i livsmedelsaffären – ta ut hunden ur bilen och bind upp den i skuggan. I mina ögon är det en större risk att lämna hunden i en bil sommartid än att den blir stulen om den står uppbunden en kort stund. Men det bästa är förstås om hunden får stanna hemma.

Om du märker att hunden blir orolig och att den inte beter sig normalt, blir förvirrad eller vinglig:

  • Påbörja färden till veterinär!
  • Lägg våta handdukar på hunden som du blöter med kallt vatten
  • Bjud hunden vatten att dricka
  • Mät gärna kroppstemperaturen var 5:e minut tills den är nere i 39,5° C.

De flesta hundar klarar förstås sommaren bra – och njuter av livet i skuggan. Något av det roligaste och mest glädjefyllda man kan göra är att leka med hunden i vattnet. Då tycker både jag och mina hundar att livet är som bäst.

Trevlig sommar!

Sandra Göransson

Sandra Göransson,  är chefsveterinär på AniCura, Sverige. Hon har varit veterinär i 13 år och är specialist på hund och katt.Hon brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.