Schnauzer

Schnauzern Tassa på språng.

Månades ras i Härliga Hund

Schnauzer

Schnauzern är inte en hund som bara finns där. Det är en tuff, skäggig kompis som deltar med liv och lust i allt familjen företar sig och vill ha ett aktivt liv. 

Text Jan Hockart, ordförande i Schnauzerringen, foto privat

Schnauzern är en mellanstor ras, mankhöjd är 45–50 cm och vikt ungefär 14–20 kilo. En schnauzer är kvadratiskt byggd, kompakt med karaktäristiskt tufft utseende med sin lugg och sitt skägg. Svansen bärs högt över ryggen vilket ger ett säkert uttryck. Rasen har två pälslager; en kort värmande och vattenavvisande underull och även ett strävt täckhår som håller smuts och väta borta. Färgen är svart eller peppar och salt.

Schnauzerns böljande skägg och stora pondus fick matte Sara Berg på fall. Och Baggis kom till familjen.

Rasen har haft många namn

Ursprungligen använde man schnauzer i södra Tyskland som stallhund för att den trivdes särskilt väl med hästar. Den var en ivrig och snabb råttfångare, vilket i folkmun gav den namnet ”rattler”, råtthund. 1895 godkändes rasen, då med namnet strävhårig pinscher. Namnet ändrades sedan till schnauzer. Kanske syftade man på hundens skägg (schnauz som på tyska betyder skägg).

Schnauzern är idag en sällskapshund med bruksegenskaper. I USA är det en populär ras och klassas där som brukshund. De ursprungliga egenskaperna finns kvar, med viss skärpa och vaksamhet. Den har visat sig fungera utmärkt ihop med såväl familjens hästar, katter och barn, stora som små. Flera hundar tävlar i sverigeeliten bland annat inom agility, rallylydnad och nosework.

Vicke blev äventyrskompis till Jan Hockart, ordförande i Schnauzerringen.

Vill du veta mer?

Vill du läsa mer om schnauzer? Se det senaste numret av Härliga Hund. Ute i butik nu. Eller vill du börja prenumerera? Det kan du göra här!

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret