Salsa utsedd till Årets bragdhund 2017

Salsa utsedd till Årets bragdhund 2017

Spanieltiken Salsa från Åryd i Småland har utsetts till Årets bragdhund 2017 efter att ha uppmärksammat husse på att 90-åriga grannen Sigrid fallit omkull utomhus tidigt på morgonen.

Det var en kylig morgon i mars med blåst och regn och om inte Salsa hade skällt och visat husse på Sigrid, som gjort sig riktigt illa i fallet, så kunde historien ha slutat illa.

Det var den 3 mars i år som 90-åriga Sigrid tog sin rullator för att som vanligt hämta tidningen i brevlådan. Halvvägs dit föll hon och blev liggande. Då det var tidigt på morgonen och de flesta låg och sov var det ingen av grannarna som märkte vad som hade hänt. Någon som uppmärksammat det hela var hunden Salsa, som väckte husse och matte genom att börja skälla ihärdig.

Husse Mikael Ströberg trodde det är inbrott på gång och rusade till dörren. När han öppnade rusade Salsa ut till Sigrid som låg på vägen. Mikael ringde efter ambulans och Sigrid fick komma till sjukhuset där man konstaterade ett sprucket bäckenben.

En hunds skarpa sinnen

Historien visar hur en hund, med sina skarpa sinnen, kan göra skillnad i vardagen. Matte Desirée Gustafsson beskriver Salsa som en pigg och glad hund som gillar att samarbeta.

– Ute är det full fart men när hon kommer in är hon lugn och fin, säger Desirée.

Juryn bestående av Annika Klang, Hans Rosenberg och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben samt Magnus Berglin från Agria Djurförsäkring motiverade sitt val såhär:

”Salsa, en femårig spanieltik, har en tidig morgon larmat husse och matte och på det sättet räddat en 90-årig dam som ramlat på väg för att hämta morgontidningen.

Uppmärksammade med skall

Ingen hörde den gamlas rop på hjälp förutom Salsa, som genom sitt skall uppmärksammade den gamla damens situation. När dörren öppnades rusade Salsa ut och visade husse platsen där damen låg bredvid sin omkullvräkta rullator.

Salsas agerande visar på att hundens fantastiska sinnen är användbara i många av de vardagliga situationer som kan uppstå var och när som helst.”

Agria Djurförsäkring skänker 20 000 till en organisation som mottagaren själv får välja. Salsa får ta emot sin medalj på Stockholm Hundmässa den 16 december och får då även ett smaskigt ben att tugga på, ett års foder från Royal Canin samt en skön säng från Biabädden.

 

Källa: Agria Djurförsäkringar

Aktuellt