Sällskapsdjur, en vedertagen hälsokur – och verksamhet för miljarder

Det är en allmän trend att djur, och då framför allt hundar, får fler arbetsuppgifter som underlättar för människor i olika skeden av livet.

Sällskapsdjur, en vedertagen hälsokur – och verksamhet för miljarder

Organisationen Manimalis arrangerade nyligen konferensen ”Sällskapsdjur – en vedertagen hälsokur”. Manimalis är en fristående ideell organisation med syftet att öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter på den enskilda människan och samhället.

Den nya Manimalisrapporten är en diger rapport om sällskapsdjurens betydelse för människan och samhället. Den senaste gavs ut 2009 och mycket har hänt sedan dess. Vi ser en ökad acceptans för djur inom skola, hälso- och sjukvård. Och vi ser mindre fokus på problem och mer fokus på problemlösning, till exempel när det gäller allergier. Förutom fler djur i olika verksamheter ser vi också mycket mer forskning kring djurens betydelse.

Fler arbetsuppgifter för hundar

– Framför allt har det tidigare varit ganska tunt med svensk forskning. Nu har svårigheten mer varit att välja vilken forskning vi ska presentera och hänvisa till, säger Lena Heimlén som är författare till rapporten.

Det är en allmän trend att djur, och då framför allt hundar, får fler arbetsuppgifter som underlättar för människor i olika skeden av livet. Men vi ser också stort fokus på djurskydd. Allt fler beställare, till exempel kommuner och landsting, ser vikten av att anlita utbildade ekipage och att arbetet utförs i enlighet med de regler och rekommendationer som finns.

Sällskapsdjur – en miljardindustri

Att sällskapsdjur är en miljardindustri visar bland annat att svenska hundägare köper hunddagisplatser för nästan en miljard kronor per år. Att sjukvård till hund och katt har en omsättning på mellan 3,7 och 3,8 miljarder. Och att djurbranschen har ökat med 30 procent på bara fem år.

Manimalisrapporten innehåller dessutom ett flertal intervjuer och presentation av goda exempel på djurassisterade interventioner. En innehållsrik rapport som kan hämtas på www.manimalis.com.

 

 

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?