Säkrare hem för hund och barn

Säkrare hem för hund och barn

Vilken lycka att som barn få växa upp tillsammans med en hund i hemmet. Ännu bättre blir det det om vi vuxna ser till att deras lek och samvaro sker på bästa sätt. Illustrationer: Getty Images

En oskyldig strumpa kan ställa till problem om den hamnar fel. Ligg därför steget före och kolla igenom ditt hem för att minimera risken för olyckor. Kom ihåg att aldrig lämna en hund och ett mindre barn utan uppsikt.

1. Leksaker är skoj

Om det finns barn i familjen så finns det antagligen leksaker också. Om dessa saker ligger så till att hundmedlemmen också kan nå dem så kan det sluta illa. Söndertuggade legoklossar eller pärlplattor är inte bara ledsamt, det är rent av livsfarligt för hunden om bitar hamnar i tarmarna.

2. Var är strumpan?

Att lära valpen att inte gnaga på skor, bordsben och annat förbjudet är sådant vi prioriterar i den unga hundens uppfostran. Det kan bli väldigt dyrt annars. Men kom ihåg att även stoppa stölder av mjuka till synes ofarliga grejer. Strumpor, snören och hårsnoddar är exempel på direkt livsfarliga saker som många gånger kräver veterinärbesök och operation för att få bort ”den främmande kropp” som nu smärtar i hundmagen.

3.  Mat – vägen till hundens hjärta

Det är mycket av det vi har på tallriken som inte ska hamna i hundmagen. Men vägen till magen kan gå fortare än vi hinner med. Att den lilla tappar ner smarriga saker på golvet lär sig valpen kvickt och är genast där och städar upp. En givmild liten människa som glatt delar ett russinpaket med den överlyckliga kompisen ser mysigt ut, men är dessvärre inte hälsosamt. Vindruvor och russin kan orsaka akut njursvikt hos den tacksamt ätande jycken.

4. Bästa vänner

Att klappa och gosa med hunden är mysigt för lillhusse och lillmatte. Däremot ska barnet inte tillåtas att bära runt på den. Det är lätt att snubbla och falla omkull, och vill det sig illa så kan man skada både hunden och sig själv. Och när det är en liten valp som kommit till familjen så krävs stor försiktighet. Den lilla hundkroppen skadas lätt vid fall från ganska låg höjd.

5. Godis är gott

Xylitol är ett alternativt sötningsmedel som ofta förekommer i sockerfritt godis och i tuggummi. Kanske bra istället för socker för människan, men väldigt illa för hundens blodsockernivåer. Två, tre tuggummibitar innehållande Xylitol kan räcka för att orsaka hypoglykemisk koma vilket är väldigt hälsovådligt för hunden.

 

Lycka till med din nya familjemedlem!

Kolla Agrias film som ger tips om valpsäkring av hemmet. Den finns här

 

 

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Ge tassarna en hjälpande hand

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Inkallning – ett steg mot frihet

I butik nu