ANNONS: Sponsrat innehåll

Så väljer du rätt storlek på hundkläder

Så väljer du rätt storlek på hundkläder

Winter is coming. Och oavsett vilken ras din bästa vän tillhör så är det bra att veta hur du mäter din hund innan du investerar i rätt hundkläder för vintern. För att du ska känna dig trygg i valet av hundkläder och hundtäcken så har vi därför skapat denna guide. Här kan du lära dig mer om just din hundtyp och vilka mått som gäller för er. Det är även nyttigt att ha i åtanke vilken situation du handlar för och vilken typ av design du föredrar. Här förklarar vi även fördelarna med att köpa rätt hundtäcke utifrån rätt ändamål, exempelvis om det regnar. Dogman har ett stort sortiment som är anpassat för alla typer av situationer och vårt mål är att du och din bästa vän ska vara förberedda för alla väderlekar och situationer som kan uppstå i hundens aktiva liv.

Varför ska hundar ha kläder?

Innan du läser vilka mått som gäller för din hundras så är det viktigt att förstå varför du borde investera i rätt hundkläder från första början. För dig som matte är det en fördel då du kommer få en renare hund och därmed mindre jobb att rengöra – och får då mer tid till annat! Eftersom kläder lättare fångar upp den smuts och lera som annars kan fastna i pälsen. Solida hundkläder gör livet mer behagligt för din hund, men även för dig.

Under vintern kan ett hundtäcke vara perfekt för att skydda och värma hunden när det är kallt ute, eller när ni ska åka långt med bilen under vintern och hunden måste hålla värmen en längre tid. Här har vi ett stort sortiment för att du ska kunna välja rätt kläder för lek i snön, läs mer här. Det handlar om att hunden ska kunna röra sig fritt oavsett väder och förhållanden. Funktionalitet är a och o men på Dogman kan du självklart välja mellan olika typer av stilar och färger på din hunds hundtäcke. Vi på Dogman tror att en snygg design alltid ska gå hand i hand med hög kvalitet och funktionalitet.

Välj rätt med rätt mått

Vi vill inte riskera att kläderna glider av eller sitter för trångt, för hundar ska kunna röra sig i princip lika fritt även om de bär skyddande kläder. En hund som ofta är fuktig kan få problem som eksem eller irritation, vilket vi vill undvika. Glöm inte att hundtäcken ska gå ner ca en decimeter över svansroten så att hundens svaga punkt för kyla är skyddad.

Många täcken har resårband sydda som en ögla bak på täcket, tanken är att man skall trä bakbenen igenom – just för att hålla täcket på plats över länden, så det inte glider/blåser fram/upp. Se till att dessa resårband inte sitter så hårt att de trycker på hunden och då inte sällan på vitalare delar och eller är så löst sittande att de inte har någon funktion.

För att skydda hundarnas tassar så är hundskor perfekta för att undvika sår och ytterligare slitage som stenig mark eller kemikalier som kan användas vid snösmältning. Regnjacka är ett annat måste, så kan både du och din bästa vän gå ut och njuta av en promenad trots att det öser ner. Glöm inte – det finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder.

Såhär mäter du din hund:

  1. Rygglängden mäts från nederst i nacken och bak till svansroten. Det är viktigt att din hund står i grundställning med rak rygg. Några produkter som t.ex. reflexväst, airy vest och flytväst är inte gjorda för att gå hela vägen ner till svansroten.
  2. Halsomkretsen mäter du runt halsen där den är som tjockast närmst bröstet.
  3. Bröstomkretsen mäter du runt bröstet, bakom frambenen där bröstet är som bredast.

Små hundar:

Rygglängd: 25cm
Bröst: 30-45cm
Raser: Chihuahua, Affenpinscher

Små till mellanstora hundar:

Rygglängd: 30cm
Bröst: 45-55 cm
Raser: Maltese, Papillon

Rygglängd: 35cm
Bröst: 45-57cm
Raser: Bichon Frisé, Fransk bulldog, Mops

Mellan stora hundar:

Rygglängd: 40cm
Bröst: 55-70 cm
Raser: Beagle, Cocker Spaniel, Shetland Sheepdog

Rygglängd: 45cm
Bröst: 55-73 cm
Raser: Australian Kelpie, Bullterrier

Stora hundar:

Rygglängd: 50cm
Bröst: 60-80 cm
Raser: Engelsk Springer Spaniel, Whippet

Rygglängd: 55cm
Bröst: 70-90 cm
Raser: Border Collie, Australian Shepherd

Rygglängd: 60cm
Bröst: 70-93 cm
Raser: Boxer, Dalmatiner, Labrador

Rygglängd: 65cm
Bröst: 70-93 cm
Raser: Berner Sennen, Golden Retriever

 

Tre goda råd

  1. Innan du väljer hundtäcke så är det bra att ta en titt på hundens päls och hur väl den skyddar mot olika typer av kyla. För mindre hundar kan det vara smart att ha ett mellanlager, exempelvis en hundtröja eller fleecetäcke under hundtäcket.
  2. Har du en större hund med längre päls så kan ett lättare hundtäcke vara en bra investering. Detta ser till att inte lika mycket skräp fastnar i pälsen och hunden är skyddad från gyttja, jord eller annan smuts som kan få pälsen att tova sig.
  3. Om du har en väldigt aktiv hund som avslutat en jakt- eller löprunda så kan den väldigt snabbt bli kall om den befinner sig utomhus i kallt och ruggigt väder. Då är det bra om du klär hunden i ett hundtäcke så att hunden kan svalna och varva ner i en jämn takt. Att arbeta förebyggande med ett värmande hundtäcke är för att hunden ska slippa bli stel och värkande i leder.

Klicka här för att få 100 kr när du beställer från Dogman för första gången!

hundtäcke

Läs mer

Om du är intresserad av mer tips och inspiration så spana in alla våra andra guider. Vi har över femtio års erfarenhet att skapa den bästa vardagen för dig och din bästa vän och hjälper dig gärna att välja från vårt stora sortiment. För oss är det viktigt att erbjuda bra produkter till bra priser. Vi har därför valt att ta fram ett stort sortiment egna märkesvaror där vi själva kan vara med och styra produktens utseende och funktion. Tveka inte att kontakta oss på +46 (0)40 66 60 101 eller på mejl om det är något du behöver hjälp med.

Aktuellt