Så lär du hunden att spela tärning!

Så lär du hunden att spela tärning!

Den sociala tjänstehunden jobbar ofta med att skapa motivation hos människor att delta i aktiviteter. Terapihunden Rey, på bilden härnedan, har  tidigare tipsat om hur du lär hunden att spela bingo och memory. Denna gång ska vi lära oss spela tärning, också en rolig och användbar aktivitet.

Reys vänner på jobbet älskar att spela mot Rey, där Rey och deltagarna turas om att slå tärningen. Efter varje slag skrivs siffran som tärningen visar ned och efter tio rundor räknas summan för varje spelare ihop. Högst summa vinner! Eller också kan hunden vara delaktig och slå tärning inför familjens förflyttningar när ni spelar brädspel.

Material:

En lite större tärning. Det finns tärningar av större modell i både trä, plast, plysch och skumgummi. Hur stor tärningen ska vara beror på hundens storlek. Det finns även tärningar med plastfickor på, så ni själva kan välja vad som ska stå på varje tärningssida.

Gör så här:

  • Lägg tärningen framför hunden och uppmuntra den att intressera sig för tärningen.
  • Belöna hunden för all uppmärksamhet mot tärningen. Nosar den på tärningen? Puttar på den? Slår med tassen? Belöna!
  • Håll i tärningen med handen och dra den lite längs golvet. Belöna hunden om den försöker gå efter och kliva på tärningen.
  • Försök få hunden att slå på tärningen med tassen. Belöna för all tassaktivitet mot tärningen.
  • Sålla så att hunden bara får belöning för att slå med tassen på tärningen.

Tips!

Om din hund gärna apporterar tärningen kan du först lära hunden att slå med tassen på något som är svårare att apportera, till exempel ett plastlock. Du kan också försöka hålla fast tärningen med händerna ner mot golvet, men det får inte bli dragkamp om föremålet. Då är det bättre att prova en annan metod. Du kan förstås också låta hunden apportera och på din signal släppa tärningen så den ramlar och rullar längs golvet. Det går även att bygga ett litet torn av tärningar som hunden får putta omkull med nosen.

Mer spelsugen? Här hittar du hur du lär hunden spela bingo.
Här hittar du hur du lär hunden spela memory.

Om Rey:

Namn: Royalty Rocks Rey
Ras: Bracco italiano
Ålder: 3 år
Yrke: Diplomerad terapihund
Arbetsplats: Stallyckan i Mark
Familj: Matte, husse, Zoria och Leelo

Rey jobbar tillsammans med sin förare Helena Eriksson med unga och vuxna personer som tillhör Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). De flesta deltagarna har autism, utvecklingsstörning eller psykisk ohälsa. Rey är också jakthund och tävlar i rallylydnad, lydnad och freestyle.

Helena Eriksson har skrivit boken
Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord
tillsammans med Sara Karlberg.

Text: Helena Eriksson. Foto: Helena Eriksson och Åsa Jakobsson.

Aktuellt