Så kontrollerar du att din hund inte är uttorkad

Så kontrollerar du att din hund inte är uttorkad

En solig och varm sommar är det viktigt att hunden dricker ordentligt, en liten hund har lättare att bli uttorkad än en stor hund. Har du koll på att din hund dricker ordentligt?

Sol och värme gör att både hundar och människor behöver dricka mer än vanligt för att undvika att bli uttorkad. I vanliga fall behöver en hund dricka ungefär 50 ml vatten per kilo kroppsvikt, en hund som väger 15 kilo behöver alltså dricka ungefär 7,5 dl vatten per dag, en 30-kiloshund 1,5 liter. Men vätskebehovet kan öka många gånger om vid varmt väder eller ansträngning.

Håll koll på att hunden kissar lika ofta och mycket som vanligt, är kisset mörkt och det bara kommer småskvättar behöver hunden – och du, om det är likadant för dig! – dricka mer.

Testa med nyp i nackskinnet

Ett sätt att kontrollera om hunden fått i sig tillräckligt med vätska är att ta tag i skinnet på hundens huvud eller i nacken och lyfta lite grann så det bildas ett veck, och sedan släppa. Skinnet ska släta ut sig inom ett par sekunder. Tar det längre tid kan hunden ha vätskebrist.

Tecken på att hunden blivit allvarligt uttorkad är att slemhinnorna i munnen känns kladdiga. Normal temperatur hos hund är 37,5–39 grader men kan stiga någon grad om det är riktigt varmt ute. Det behöver inte vara någon fara om hunden är ordentligt uppvätskad, får avkylning så att temperaturen sjunker och allmäntillståndet för övrigt är gott. Men är du tveksam, kontakta veterinär.

Lite men ofta

Låt helst inte hunden stå och sörpla stora mängder vatten på en gång, bäst är att låta den ha tillgång hela tiden eller ge mindre mängd ofta. Tänk också på att inte låta hunden dricka saltvatten, vatten i stillastående pölar eller vatten där det är risk för blågröna alger. Om din hund gärna dricker när den badar, ge den ordentligt att dricka innan den får kliva i.

Har du en hund som generellt är dålig på att dricka, ge uppblött foder eller lägg i lite köttsaft eller annat den gillar i vattnet.

Livshotande överhettning

Även om hunden druckit bra kan den bli överhettad om det är för varmt. En hund som blivit överhettad mår mycket dåligt och det kan vara ett livshotande tillstånd. Håll koll på slemhinnorna, först kan de vara intensivt röda, för att sedan blekna, då är hunden på väg in i chock. Hunden måste då snabbt kylas ned, lägg våta, svala handdukar på den eller ställ ner hunden i vatten och kontakta veterinär.

Aktuellt