Så klarar du och ditt djur av en kris

Så klarar du och ditt djur av en kris

Kriget i Ukraina har fått svenskarna och rusta upp sin hemberedskap som kanske aldrig förr för att bättre klara av en krissituation. Men det är inte bara människor som drabbas när vardagen kastas omkull – det kan också slå hårt mot djuren. Svenska Blå Stjärnan har tagit fram ett digert material – med både checklistor och kortfilmer – om hur man hjälper sina djur att klara av omfattande elavbrott, extremväder och andra allvarliga samhällsstörningar.

Rysslands invasion av Ukraina har skakat en hel värld. I Sverige länsas butikshyllor på stormkök, vattendunkar och batteriradioapparater för att vi bättre ska kunna hantera följderna av sådant som längre elavbrott och vattenbrist. En stor del av svenskarna är djurägare och krisberedskap för djur är något som diskuterats allt mer de senaste veckorna, både i media och bland gemene man.

Checklistor för djurägare

Djurägare ansvarar för att deras djur mår bra till vardags, men också vid kris eller krig. Därför har den frivilliga försvarsorganisationen Svenska Blå Stjärnan tagit fram checklistor för hur man själv och ens djur förbereder sig för, och klarar av, en kris. Med hjälp av dem kan djurägare till exempel planera för att sådant som värmeförsörjning, hygien, vatten-, mat-, foder och informationstillgång fungerar vid en samhällsstörning.

Checklistor finns för följande djurslag: katter, hundar, fåglar, reptiler, gnagare och kaniner samt häst.

– Det viktigt att den som har djur har tänkt igenom ordentligt hur man bäst tar hand om sina djur om en kris inträffar. För den som har förberett för att en kris kan uppstå i samhället blir allt så mycket enklare om det verkligen händer något, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.

– Det är viktigt att tänka på vilka behov ditt eller dina djur har om vardagen vänds upp och ner. Lär dig så mycket som möjligt om just ditt djurslag och om vad som är det viktigaste för just ditt djur.

Filmer om krisberedskap

Dessutom har Svenska Blå Stjärnan gjort ett antal kortfilmer med teman som:

  • Hur tar du hand om ditt djur när det är varmt?
  • Hur håller vi värmen när det blir kallt?
  • När strömmen går.

Här hittar du checklistor och filmer

Ett av Svenska Blå Stjärnans uppdrag är att öka hemberedskapen i Sverige, med fokus på hushåll med djur.

Här hittar du checklistor.

Kortfilmerna om krisberedskap finns här!

Källa: Svenska Blå Stjärnan

Aktuellt