Populära raser från förr

Populära raser från förr

Hundar må ha varit människans trogna följeslagare i tusentals år. Vi har avlat fram ett antal raser med olika mentalitet, utseende, päls, fysik – ändå är de alla samma art. Och de har inte alltid sett ut som idag.

År 1915 kom boken ”Dogs of all nations” av Walter Esplin Mason. Fotografierna på dessa hundar är knappa 100 år, och på den tiden har vissa av raserna ändrat flera av sina uttryck.

Bullterrier, ett fotografi från boken ”Dogs of all nations” från 1915.

Bullterrier

Bullterrier blev först erkänd som en ras av American kennel club (AKC) 1885. År 1915 verkar det ha varit en hund med ett välproportionerat huvud och smal torso. I ”Dogs of all nations” beskrivs den som ”utförandet av smidighet, nåd, elegans och beslutsamhet” och som en ”gladiator av hundens ras”. I jämförelse mot dagens bullterrier är det kanske mest huvudets form som förändrats.

Engelsk bullog, fotografi ur boken ”Dogs of all nations”.

Engelsk bulldog

På bilden från 1915 känner man igen många av den engelska bulldoggens karaktäristiska drag, även om dagens bulldog har förstärkt flera av dessa.

Schäfer, fotografi ur boken ”Dogs of all nations”.

Schäfer

Schäfern beskrivs i ”Nations of all dogs” som en ”medelstor hund”, med ”djupt bröst, rak rygg och stark länd”. Dagens schäfer har en mer karaktäristisk sluttande rygg.

Airedaleterrier, fotografi ur boken ”Dogs of all nations”.

Airedale terrier

Längden på pälsen är kanske den största skillnaden mellan denna bild på en airedaleterrier från boken ”Dogs of all nations” och den moderna airdaleterriern.

Shetland sheepdog, fotografi ur boken ”Dogs of all nations”.

Shetland sheepdog

Shetlands sheepdog, eller sheltie, var på bilden från 1915 en mindre och nättare hund och med kortare päls än dagens sheltie.

Källa: Business insider

 

 

Aktuellt