Så här matchas valparna med köpare

Så här matchas valparna med köpare

Det är många som inget hellre vill än att köpa en valp, det har många uppfödare fått erfara då telefoner och mejl har och fortfarande går varma hos dem. Hela 84 procent av uppfödarna upplevde en ökad efterfrågan på valpar under 2020, men hur hanterar uppfödarna situationen och vad kan man göra som intresserad valpköpare för att få sin efterlängtade valp? Här presenterar Agria Djurförsäkring svaren i en enkätundersökning från 1 626 hunduppfödare.

Hur hanterar uppfödare den ökade efterfrågan på valpar? Nära hälften av medverkande i undersökningen säger sig lägga ännu större vikt vid att hitta rätt köpare när intresset är stort. Men med hundratals, eller till och med tusentals, mejl i inboxen är det en diger uppgift. Flera uppfödare känner sig stressade och har upplevt det svårt att hantera situationen när de blev ”bombarderade” med valpförfrågningar.

Väljer valpköpare med omsorg

– Vi ser att seriösa hunduppfödare väljer valpköpare med omsorg för att matcha den vuxna hundens behov med ägarens förutsättningar för ett lyckat, långvarigt liv tillsammans. Det minskar risken för framtida omplaceringar och ökar hundens trygghet, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Anmäla sitt intresse

Av uppfödarna säger sig 33 procent ha en kö som sträcker sig från 7 månader upptill mer än ett år, medan 45 procent menar att de inte ha någon typ av kö till kommande kullar. Istället rekommenderas valpköpare att anmäla sitt intresse till en uppfödare. Det handlar inte bara om att ”ha en kölista som står på vänt, de får anmäla sig och berätta hur de tänkt. Sedan hör jag av mig när jag har en passande valp” menar en av uppfödarna.

Matcha rätt

För att matcha rätt valp med rätt köpare utgår de flesta uppfödare utifrån köparens önskemål och förutsättningar, som vad man vill göra med hunden, hur man bor, familjesituation och arbetstider. Detta är viktigt för att på sikt undvika påfrestande omplaceringar där hunden måste hitta ett nytt hem.

Planera i god tid

En rekommendation är att planera valpköpet i god tid och kontakta flera kennlar med den rasen som du vill ha. Genomtänkta svar på frågorna nedan ökar chansen att just du får en valp som passar dina och hundens behov.

Här är frågorna som kan avgöra att rätt valpköpare matchas med rätt valp:

  • Vilka förväntningar har ni på valpen?
  • Har du haft hund förut? Samma ras eller andra raser? Erfarenheter?
  • Hur tänker du lösa hundens sällskap och rastning under arbetstid?
  • Vad planerar du att göra för att aktivera hundens fysiska behov av träning?
  • Hundar behöver också mental stimulans, hur löser du det?
  • Hur bor du?
  • Hur ser din familjesituation? Åldrar på familjemedlemmar?

I Agrias enkätundersökning deltog 1 626 hunduppfödare som är anslutna till Agria Breeders Club.

Aktuellt