Så förbereder du hunden för vinterns utmaningar

Så förbereder du hunden för vinterns utmaningar

Vintern och kylan närmar sig nu med stormsteg. De låga temperaturerna och mörkret är inte bara påtagligt för oss människor utan även för våra fyrfota vänner. Brist på förberedelser och skydd kan utsätta dem för onödigt lidande under årets kallaste månader.

I takt med att det blir kallare utomhus klär vi oss varmare, men även våra husdjur kan behöva ett extra lager värme på kroppen. Trots det är vi generellt ganska dåliga på att rusta dem ordentligt för höstrusket och vinterkylan. Även om hundar har päls och i regel klarar lägre temperaturer än människan, är de inte helt resistenta mot kyla.

Använd sunt förnuft

Hur väl din hund klarar av det kalla klimatet beror till stor del på ras, storlek och pälstjockhet. Däremot bör tassar samt det känsliga området runt bröst och mage, skyddas hos samtliga djur under vintern. För att undvika köldskador finns värmebevarande kläder. Det kan vara exempelvis hundtröjor, värmande täcken, regnjackor och hundoveraller. Tassarna kan skyddas med olika former av tasskydd, exempelvis hundskor eller hundstrumpor. För att ta hand om trampdynorna kan man smörja in dem med tassalva.

– Utöver kläder är rörelse en viktig komponent för att behålla värmen. Aktivera hunden fysiskt genom att promenera i ett raskt tempo och undvik att stanna till under längre stunder. En bra regel att ha i åtanke är att hundar och människor blir kalla av i stort sett samma saker, så använd sunt förnuft. Likt människor fryser hundar vid stillastående och om man är blöt. Precis som att man inte lämnar djur i bilen varma sommardagar gör man inte heller det kalla vinterdagar, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Öka synligheten

Varje år inträffar mängder av olyckor till följd av dålig sikt, och hela 40 % av alla trafikolyckor där fotgängare är iblandade inträffar i mörker. I takt med att höstmörkret blir mer påtagligt är det viktigt att du och din hund syns. Den årliga barometerundersökningen som publicerades av Arken Zoo* tidigare i år visade att sex av tio hundägare (63 %) uppger att deras hund alltid har reflex på sig när det är mörkt ute. För katter är siffran nästan omvänd då mer än varannan kattägare (54 %) uppger att deras katt aldrig har reflex på sig när den är ute. Samtidigt menar fyra av tio hundägare att de är oroliga att något ska hända deras hund (45 %).

– Att använda reflexer till sin hund eller katt är en billig livförsäkring. Reflexer kommer i många olika former, bland annat som väst, scarf, halsband och koppel, och ökar både din och ditt husdjurs synlighet. För att försäkra att man syns för alla man möter är det bra att kombinera både lampa och reflex, eftersom bilister inte alltid ser lampan, medan fotgängare i sin tur inte alltid ser reflexer, säger Sarah Frelin Ekvall.

Ta hand om tassarna

På vintern utsätts hundens tassar och päls för extra stora påfrestningar. Var uppmärksam på hur din hund beter sig och håll utkik efter symptom relaterade till kyla. Det kan till exempel vara att hunden växelvis lyfter på eller slickar sig om tassarna, att hunden går stelt och långsamt, eller att den darrar. För att undvika skador på trampdynor och tassar eller isklumpar i pälsen kommer här några tips:

  • Tvätta bort salt och grus från tassarna efter varje promenad
  • Förebygg och behandla sår på trampdynorna med tassalva
  • Klipp bort lång päls som växer mellan tårna ner under trampdynorna
  • Använda vattentäta hundskor av naturgummi
  • Se till att hundens klor är korta och fina
  • Avlägsna klumpar och saltrester från pälsen genom en ljummen dusch efter rastning och torka noggrant med handduk

– Att värna om hundens tassar är viktigt, särskilt under årets kalla månader när exempelvis vägsalt används mer frekvent, säger Sarah Frelin Ekvall.

*Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Arken Zoo. Novus har genomfört totalt 1017 intervjuer bland hund- (509) och kattägare (508) mellan 24 februari och 8 mars 2021.

Målgrupp var allmänheten i Sverige som äger antingen en katt eller en hund (eller flera) och är mellan 18–79 år.

Källa: Arken Zoo

Aktuellt