Så förbereder du din hund för återgång till vardagen

Så förbereder du din hund för återgång till vardagen

Många svenskar har utökat familjen med en fyrbent familjemedlem det senaste året. Långt ifrån alla har dock funderat på hur vardagen kommer att bli när vi väl börjar återvända till kontoret.

Under det senaste året har det skett en enorm ökning av husdjur runt om i Sverige. Människor har arbetat hemifrån och har därför haft mer tid för att välkomna en ny fyrfota familjemedlem.

Planering viktig

– Pandemin kan verka vara en bra tid för att skaffa ett husdjur, men då gäller det att planera för framtiden. Husdjur fäster sig snabbt vid sina familjer och djurs tidsuppfattning är inte som vår, några minuter kan kännas som en evighet. Ett husdjur som haft sin familj hemarbetandes under pandemin behöver tränas för att lämnas hemma och ska inte vara ensam en längre tid. Det är viktigt att vardagspusslet är löst för många år framåt innan du skaffar ett husdjur. Att skaffa ett husdjur är ett åtagande och målet måste vara att spendera så mycket tid som möjligt ihop, inte bara en timme på morgonen och en timme på kvällen, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Varför ska du ensamträna ditt husdjur?

Att vara ensam hemma kan vara mycket stressande. Detta är därför en ny och viktig rutin som den ska anpassas till på ett varsamt sätt. Husdjur som skaffats under pandemin har spenderat största delen av tiden omgivna av sin nya familj. Att dessutom gå från gullunge till tonåring, för att en dag plötsligt bli lämnad ensam i flera timmar kan göra det utåtagerande. Denna typ av beteendeförändring skapar naturligtvis förvirring hos ägarna. Det kan resultera i att man väljer att omplacera sitt hund eller katt. En händelse som kan vara mycket traumatiskt för djuret som inte förstår varför det lämnats bort.

Börja med korta stunder

När du påbörjar ensamträningen, börja med korta intervaller. Förläng sedan längden på ensamstunderna successivt så länge träningen går framåt. Tänk också på att du inte bör lämna ditt husdjur ensam en längre tid.

Det är viktigt att beslutet att välkomna ett husdjur in i sitt liv är noga genomtänkt. Att ta in en hund eller katt innebär ett stort ansvar i drygt 15 år och kräver mycket engagemang och tid.

Har du arbetat hemma och ska tillbaka till kontoret? Här är några tips på hur du tränar din hund eller katt att vara ensam efter pandemin.

  • Kom ihåg att husdjur inte har samma tidsuppfattning som vi, några minuter kan kännas som en evighet.
  • Precis som hundar behöver katter sällskap. Även om katter inte är flockdjur, behöver de social kontakt och ska inte lämnas ensamma allt för långa stunder. Katter behöver som minst ses om två gånger per dag. En kattunge kan lämnas ensam korta stunder, men att lämna den i flera timmar är inget att rekommendera.
  • Enligt Jordbruksverket bör en hund rastas minst var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar bör rastas oftare.
  • Om din hund aldrig behövt vara ensam kan en bra början vara att placera din hund tillsammans med leksaker, bädd och vattenskål bakom en hundgrind. På så sätt kan hunden fortfarande se dig men inte komma fram till dig. Om hunden försöker komma till dig, skäller, krafsar på golvet eller ställer sig med tassarna upp mot grinden, uppmärksamma den inte. När hunden märker att den inte får din uppmärksamhet genom att väsnas, lägger den sig troligtvis ner för att vila. Öppna först grinden när hunden har lugnat ner sig. Undvik stora känsloyttringar när du öppnar grinden för att undvika att associera avskildheten med starka känslor.
  • När steget ovan fungerar bra och har upprepats under en period, kan du testa att gå in i ett annat rum. Börja med 1 minut och öka med 3 minuter, 5 minuter, 7 minuter osv.
  • Prova att gå till affären och lämna hunden hemma men var inte för snabb med att öka tiden. Låt det ta sin tid för bäst resultat för hunden och för dig.

Ett husdjur är aldrig en säsongsvara. Det är en älskad familjemedlem som precis som människor har sina utvecklingsfaser och humörsvängningar. Man överger aldrig en familjemedlem, utan stöttar, vänjer sig vid varandra och växer tillsammans.

Källa: Arkenzoo

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Arken Zoo. Novus har genomfört totalt 1017 intervjuer bland hund- (509) och kattägare (508) mellan 24 februari– 8 mars 2021.

Aktuellt