Så får du valpen rumsren

Så får du valpen rumsren

Ju mer uppmärksam du är, desto snabbare blir valpen rumsren. Om du lär dig att förekomma valpen när det brukar vara dags, så kan jobbet gå snabbt.

Text och foto: Peter Ekeström

Likheterna är slående i början. Den lilla valpen fungerar precis som en människobebis. Den kan inte heller kontrollera tarm och blåsa. När det börjar trycka på, ja då är det helt enkelt dags. Det kommer liksom bara. Inne som ute.

-Lösningen handlar om uppmärksamhet från din sida. Under de första dagarna efter att du hämtat valpen ska du passa på och studera den lilla. Då lär du dig när det är dags för kiss och bajs, säger hundcoachen Johan Andersson.

Kissdags efter mat och lek

Valpen brukar bajsa strax efter att den ätit. Ungefär samtidigt är det kissdags.

-När en kul lek eller en stunds fartfyllt springande är slut kan det också vara dags. Och så efter vila förstås. Både efter nattsömnen och efter en stunds slumrande avkoppling i korgen.

Det dröjer inte mer än ett par dagar, för den som är uppmärksam, innan mönstret blir tydligt. Allra bäst är att anteckna. Då ser du snabbt samband mellan aktiviteter och nödighet.

Rumsren

-Det kan låta onödigt att skriva ner när valpen kissar, tid och i vilka sammanhang, men det vinner du på när målet är att så snabbt som möjligt få till den där efterlängtade rumsrenheten, säger Johan Andersson.

Fler tips och råd får du i nummer 8/2018 av Härliga Hund. Där kan du bland annat läsa Härliga Hunds hundcoach Johan Andersons 13 tips till pålitlig rumsren.

Aktuellt