Så får du valpen att stanna på tröskeln

Så får du valpen att stanna på tröskeln

Visst vore det bra om valpen hade en naturlig broms inför en ytterdörr på glänt? En situationsbunden stoppsignal oberoende av om du är i närheten och kan hindra jycken från att rusa ut eller ej. Förmågan kan vara livsviktig. Tröskelträning är vad som krävs!

Börja enkelt och tydligt. Guida fram valpen till tröskeln, glänta på porten och belöna hunden på plats när alla fyra tassar står bakom tröskeln.

Ställ dig sedan utanför dörren, nära. Belöna på plats, säg därefter ”varsågod” och låt valpen gå ut. In igen och repetera.

Variera; stå i sidled eller framför, ge varsågod att gå ut, ibland går ni in.

När valpen förstått och målmedvetet står kvar innanför tröskeln kan du försvåra genom att ställa dig en bit från dörren. Tultar valpen efter leder du lugnt tillbaka och riggar om momentet. Nöt ett tag på det avstånd som fungerar, utveckla först när valpen är redo för nästa steg.

Befäst kunskapen genom att avancera träningen; lämna entrén, gå ut på uppfarten, sedan gatan, fixa något i bilen, hälsa på en granne. Återvänd och belöna.


Du kan även förstärka valpens förståelse genom omvänt lockande. Locka försiktigt den lille att gå ut, led tillbaka och förenkla om jycken passerar tröskeln och var snabb att belöna om valpen står kvar. Innan du börjar med omvänt lockande är det viktigt att valpen förstår uppgiften, annars förvirrar du den lille.

Att lära valpen att inte kasta sig ut genom en dörr som står på glänt är en säkerhetsfrämjande övning som till och med kan vara livsviktig.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se

Aktuellt