Så får du din hund att må bra

Så får du din hund att må bra
Klart att du vill att din hund ska ha det bra. Och egentligen är det enkelt, det är bara fyra saker en hund behöver för trivas: en flock, motion, koll på umgängesreglerna och lek.

Att skaffa hund är ett av de häftigaste besluten man kan fatta. För med en hund är du aldrig ensam. I samma stund som din hund kliver innanför tröskeln har du fått en kamrat för många år framöver.

Samtidigt tar du på dig ett stort ansvar. Det är du som ansvarar för att din hund ska må bra.

– Det är många som går runt med dåligt samvete för att de oroar sig för att deras hund inte får det den behöver, säger Memea Mohlin, hundägarcoach.

Förutom de grundläggande sakerna som mat, friskt vatten, koppel och en egen sovplats finns det flera saker som alla hundar behöver för att må bra. På delad första­plats kommer umgänge med flocken och motion. En hund är ett flockdjur och mår inte bra av att vara ensam mer än fyra, fem timmar om dagen. Därför behöver du se till att hunden får sällskap också de timmar du jobbar eller är i skolan.

5 roliga tips för dig och din hund >>>

Du behöver också se till att hunden får tillräckligt med motion varje dag.

– Rent generellt kan man säga att de allra flesta hundar behöver ungefär ett par timmars promenad varje dag. Exakt hur mycket motion hunden behöver beror på hundens storlek. Små hundar rör sig mer inomhus än vad stora gör, förklarar Memea Mohlin.

Det finns naturligtvis även livliga och mindre livliga raser. En border collie är mer aktiv än en pekineser, till exempel. Därför är det viktigt att ha lite koll på den hundras du funderar på att köpa, även om det finns stora variationer också inom rasen. 

– Det handlar också mycket om vanor. Har du vant din valp vid mycket aktivitet redan som liten kommer den att förvänta sig det även i fortsättningen, säger Memea Mohlin.

Som ägare präglar man alltså sin hund, och hunden kommer till viss del att anpassa sig efter dig och din familjs vanor. Är ni en aktiv familj så kommer förmodligen även hunden att bli aktiv och tvärtom.

– Men för att det ska bli trevligt att umgås, och för att hunden ska komma in i flocken, behöver hunden lära sig en del saker. Annars blir det bara tjat och skäll. Försök därför att lära hunden en del umgängesregler så tidigt som möjligt, säger Memea Mohlin.

Umgängesreglerna är egentligen inget märkvärdigt. Tänk igenom hur du vill ha det på promenaden, när du får gäster, när ni besöker andra och så vidare. Och lär hunden att agera på det sätt du vill i lugn och ro, när ni är på egen hand. Därefter kan du börja kräva av hunden att göra detsamma i allt svårare eller stökigare situationer.

– Att inte dra i kopplet när ni är ute och går, att komma när du ropar, att veta vad Nej och Bra betyder är exempel på umgängesregler, säger Memea Mohlin.

Förstår din hund även vad Stanna kvar eller Gå och lägg dig betyder är många framtida konflikter undanröjda. Och att lära sig nya saker, det är bra mental träning för hunden.

Memea Mohlin tipsar om att lära hunden att se Nej som något som visserligen betyder ”sluta genast med det du gör …” men samtidigt också betyder ”… och kom till mig så gör vi något roligt i stället”. Det är viktigt, eftersom du som ägare ska vara den roligaste individen i hundens liv. 

– Det är ganska vanligt att hundägare har dåligt samvete för att deras hund inte får leka så mycket med andra hundar. Det behöver man inte ha! Det är du, som matte eller husse, som ska vara förstahandsvalet för hunden. Visst kan du låta hunden leka med andra hundar, men det är absolut inte så att en hund mår dåligt om den inte får göra det, säger Memea Mohlin.

Hunden behöver roa sig, precis som vi människor. Därför är det viktigt att du då och då under dagen hittar på något skoj med den. Det kan räcka att du leker med en boll några minuter, men du kan också ta en paus för en lite längre stunds lek.

– Du kan gömma hundens favoritleksak inomhus eller utomhus och låta hunden leta efter den. Vill du sedan göra det svårare kan du låta hunden se hur du gömmer leksaken, men innan den får leta rätt på den ska den göra ett litet trick, som att balansera på en sten eller liknande. Utmaningen blir då att hunden ska komma ihåg den gömda leksaken, tipsar Memea Mohlin.

Överhuvudtaget är balansövningar och övningar där hunden får använda sin nos något som hunden mår bra av. Många tycker att det är roligt att anmäla sig till någon kurs eller träningsgrupp, eftersom det kan vara mer givande att träna i sällskap, men det är ingen nödvändighet. 

– Exakt hur du aktiverar din hund är egentligen ganska ointressant, så länge den får använda sitt luktsinne och balanssinne.

Läs mer:

Passa på att leka när ni är ute på promenad.

 

Aktuellt