Så förbättrar du oddsen för ett långt hundliv

Så förbättrar du oddsen för ett långt hundliv

Vill du att din hund ska få ett långt liv? Dum fråga. Det vill väl alla. Men det finns några saker du kan göra som kan hjälpa din hund att få ett, inte bara långt, utan även ett friskt liv.

Vilka hundraser lever längst? Det skulle kanske avgöra en hundköpares val av ras, om en visste att ens hund skulle bli femton år, och inte fem? Men det är självklart fler saker som spelar in för hur långt en hunds liv ska bli än vilken ras den är. Men generellt kan man ändå konstatera att små hundar ofta blir äldre än stora. Och enligt det engelska magasinet Country Living finns det vissa hundraser där individerna har stora möjligheter att bli upp till femton år eller mer, till exempel malteser, beagle, cocker poo, dvärgpudel, pomeranian och tax, bland annat.

Långt liv för en hund

Men hur länge en hund lever beror naturligtvis på ett antal nyckelfaktorer – inte bara vilken ras de är. För att en hund ska leva ett långt och lyckligt liv behöver den lämpliga levnadsförhållanden, ordentlig vård, en adekvat hygienrutin, en hälsosam kost och tillfredsställande motion. Tyvärr får inte alla hundar den omvårdnad och kärlek de behöver, oavsett ras. Så när man undersöker vilka hundraser som har längst livslängd är det viktigt att komma ihåg att det inte är en garanti att dessa raser alltid blir så gamla. Både omständigheter och ägare spelar en enorm roll för hur länge en hund kommer att leva.

Glöm inte heller att alla hundliv, hur långa eller korta som de än förutspås bli, är lika viktiga. Att ge en gammal hund ett kärleksfullt hem så att den kan leva alla sina dagar i välmående är lika givande som att uppfostra en valp.

Vill du att din hund ska leva ett långt och friskt liv?

Visst finns det saker du kan göra för att öka chansen att din hund får ett långt och välmående liv. Här är några av de viktigaste:

  • Se till att din hund får en hälsosam kost.
  • Se till att din hund får lagom mycket motion.
  • Håll sinnet aktivt med stimulerande lekar.
  • Borsta tänderna regelbundet.
  • Besök veterinären för expertråd när det behövs.
  • Känn igenom din hund, den viktiga visiteringen, en gång i veckan.

Aktuellt