Så blir katten och den nya lilla valpen kompisar – 5 smarta steg

Så blir katten och den nya lilla valpen kompisar – 5 smarta steg

Vi är många som tycker om både hundar och katter. Och gärna skulle vilja ha både och – samtidigt. Så här gör du som redan har en vuxen katt och är i färd med att skaffa valp.

Bästa kompisar – 5 säkra steg

1. Nosa på avstånd
Placera katten och valpen i åtskilda rum med en dörr emellan. Se till att katten har allt den kan tänkas önska sig: mat, vatten, leksaker, kattlåda etcetera. Katter är mer känsliga för förändringar än hundar och det måste man ha med i beräkningen, säger etolog Lisa Berglund.

Nu kan katten och hunden höra varandra och känna varandras doft. Om man vill underlätta processen ytterligare kan man placera en handduk eller filt med kattens doft i hundens rum och vice versa. Ge båda djuren mycket uppmärksamhet under den här perioden, med mycket kel och trygghet. Säkerställ att de känner sig bekväma med situationen. Särskilt katter brukar reagera på lek med avslappning, något som kommer väl till pass i en situation som denna.

2. Byt rum med varandra
När de båda har accepterat läget och förefaller trivas är det dags att låta dem byta rum med varandra. Skifta fram och tillbaka under en tid.

iStock_000012513079_Large kopia

3. Mötas på avstånd
När hunden och katten har vant sig vid att ha den andres doft nära inpå sig, är tiden kommen för att introducera dem för varandra. Se till att det finns en barriär som exempelvis ett galler mellan dem inledningsvis. Ha gärna hunden kopplad så att du har full kontroll över den.

4. Träffas på riktigt
Sedan är det dags att låta de båda träffas utan några barriärer. Belöna hunden när den håller sig lugn i kattens närhet. Tillåt inte hunden att jaga eller retas med katten. Målet är att belöna hunden för gott uppförande när katten finns i närheten. Var försiktig med att bestraffa hunden om den ändå inte låter katten vara i fred. Bestraffningar kan göra att hunden kopplar katten till bestraffningen, och därmed börjar ogilla katten.

5. Ordna för flykt
Nu bör relationen mellan hund och katt kunna flyta på. Tänk dock på att ändrade yttre förutsättningar kan ge ändrade reaktioner. Se alltid till att katten har högt placerade ytor den kan fly till vid behov, och ge den gärna en tillflyktsplats dit hunden inte kan ta sig. Och slösa mycket kärlek på din katt – det är den som tvingas till eftergifter genom hundens ankomst, så se till att hålla den så nöjd det bara går

 

 

 

Aktuellt