Resa med hund
Kontrollera att dina kontaktuppgifter i DjurID.se är aktuella innan du reser i väg. Då går det att hitta er via databasen Europetnet som används av djurhem, veterinärer och polis i Europa.

Resa med hund

Vill du ta med hunden på semesterresan? Numera är det fullt möjligt, men det finns mycket att tänka på innan ni packar väskan. Här får du en oumbärlig checklista.

Vilka regler gäller?

Varje land har sina egna regler när det gäller införsel av djur. De reglerna hittar du hos respektive lands veterinärmyndighet. På Jordbruksverkets hemsida (www.jordbruksverket.se) hittar du en lista över veterinärmyndigheterna i alla EU-länder. Ska du resa utanför EU så vänd dig till landets ambassad för att få kontaktuppgifter till veterinärmyndigheterna.

Fixa passet

Om din hund ska resa utomlands måste den ha ett individuellt hundpass, där ID-nummer, vaccineringar och behandlingar skrivs in. Ett sådant kan din veterinär skriva ut. Om hunden är eller har varit sjuk eller skadad, kan det ta upp till 6 månader att få ett EU-pass utfärdat. Ett hundpass kostar runt 700 kronor. Dubbelkolla innan resan att alla uppgifter i passet stämmer.

Mikrochip

Alla hundar inom EU ska märkas med mikrochip. En hund som är tatuerad eller chippad före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg där detta framgår, behöver inte märkas om. För att minimera risken för strul vid gränsen rekommenderas ändå att du chipmärker din hund innan resan.

Tågluff

Olika tågbolag har olika regler och det kan skilja sig rejält åt i olika länder. Kolla alltid med det eller de tågbolag du ska resa med vad som gäller! I de flesta länder kostar det att ha med sig hund på tåget och i Tyskland, till exempel, måste större hundar bära munkorg. Planera tågresan mycket noga och i god tid så du slipper tråkiga överraskningar. Reser du med SJ får du ha med dig hunden i vagnar som är tillåtna för djur. Hundar är inte tillåtna i sovkupéerna så du måste sitta med din hund hela resan.

Resa med buss

Allt fler bussbolag tillåter hundar inne i bussen. Swebus, exempelvis, tillåter att hundar som är placerade i en bur som inte är större än att den får plats på sätet får tas med in i bussen. Andra bolag tillåter inga sällskapsdjur alls på bussarna, undantaget assistanshundar för till exempel synskadade. Kontrollera vad som gäller med det bussbolag du planerar att resa med.

Vaccinationer

De flesta länder kräver att inresande hundar är vaccinerade mot rabies. Rabiesvaccin finns i två varianter: Rabisin, som är giltigt i ett år, och Nobivac, med tre års giltighetstid. Men det finns fler sjukdomar än rabies och det gäller att ta reda på vilka som förekommer i det land du ska åka till. Det får du veta hos Statens veterinärmedicinska anstalt (www.sva.se). Hunden måste vara ID-märkt för att få vaccineras. Vaccination kan göras på en ID-märkt hund som är minst tre månader gammalt. Om du vaccinerar hunden tidigare än vid 3 månaders ålder är vaccinationen inte giltig för resa. Du måste då se till att hunden blir rabiesvaccinerad igen vid tre månaders ålder. Alla hundar som ska åka med till Finland, Storbritannien, Irland eller Malta ska avmaskas av veterinär mot dvärgbandmask före resan.

Ta färja

På de allra flesta färjor är det okej att resa med hund, men reglerna varierar. På en del färjor måste man lämna hunden i bilen, medan andra har salonger där hundar får vara med sina ägare. Ofta finns även hytter där man får ha med hund, men de är i regel få så boka i god tid! Kolla upp med rederiet vilka regler som gäller. På Viking Line får man till exempel bara boka reguljär biljett med hund.

Upp i det blå

De flesta flygbolag tillåter små hundar i kabinen (upp till 8 kilo). Varje bolag har dock olika gränser för hur stora burar eller hundväskor som accepteras i kabinen samt hur för många hundar totalt som får vara med på ett flyg. Om buren blir för stor kommer du att få checka in den som bagage. Flygbolagen har i regel bra -information på sina hemsidor. När det är dags att boka flygbiljetter är det bäst att göra det genom att gå in på en resebyrå, eftersom biljett för både hund och människa ofta är svåra att boka på nätet.

Bilsemester

I bilen ska hunden åka säkert, i en särskild bilbur eller fastspänd med hundsäkerhetsbälte. Se upp med temperaturen som kan stiga snabbt även om det inte är så varmt ute. Vill du veta mer om vilka grader som gäller finns det tabeller på Svenska Kennelklubbens hemsida, www.skk.se. Ska ni åka bil en längre sträcka så ska hunden ha så mycket plats att den kan stå upp och ligga ner i naturlig ställning. Hunden bör också ha stor bilvana inför längre resor. Stanna och rasta hunden med jämna mellanrum.

Glöm inte!
Den 1 januari 2012 ändrades ­reglerna för att föra in hundar ­Sverige. De reglerna gäller även ­svenska hundar som kommer tillbaka från en utlandsresa. ­Aktuell information hittar du på Jordbruksverkets hemsida. Kraven kan ändras snabbt och det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller!

Tips!
Kontrollera om det finns några ­sjukdomar eller parasiter du bör ­känna till på den plats du ska resa till. Mer info finns på www.sva.se (Statens veterinär­medicinska anstalt).